Bernadett
0 °C
4 °C

Számos gondok az Atinál

2004.10.25. 10:30
Az Ati már régóta állandó szereplője a videokártya-piacnak, de gyakran megtévesztő pr-eszközöket is bevet a kereslet fokozása érdekében. A félrevezető elnevezések több éves technológiákat rejtenek, s a magasabb számozás sokszor nem jelent magasabb teljesítményt.
A kanadai cég régóta szereplője a videokártya-gyártók piacának, több-kevesebb sikerrel. A 3D-s kártyák megjelenésének első hulláma nem sok sikert hozott a cég számára, Rage elnevezésű kártyái bár jelen voltak a kereskedésekben, viszonylag kevés vizet zavartak a 3Dfx és az Nvidia által meghatározott piacon.

Életút

Amikor a 3Dfx feladta a harcot és kapitulált, az Ati beerősített, s Radeon elnevezésű kártyáival egyre jobban szerepelt a tesztekben és az eladási statisztikákban. Már a 7000-es sorozatot sem lehetett nem észrevenni, igazán nagyot azonban a 8000-es sorozat szólt: méltó ellenfele lett az addig piacvezető Nvidiának, mára az Ati gyakran sikeresebb is riválisánál. Az Ati azonban biztosra akar és akart menni, ezért a tervezőmérnökök mellett a marketing- és pr-osztály is komoly szerepet kapott abban, hogy mindenki a kanadai cég termékeit vásárolja. Ez viszont a vásárlóknak ritkán jó. De miről is van szó?

A 8000-es sorozat legerősebb darabja, a 8500-as videokártya a maga idejében rendkívül erős, éppen ezért drága volt, ezért a társaság kihozta a kártya gyengített változatát 8500 LE (Light Edition) néven. Ezzel nem is volt semmi baj, betömték a piaci rést. Gond a generációváltáskor következett.

Akkor, amikor megjelent a Radeon 9700 és erősebb változata, az új bajnok, a 9700 Pro. Ezzel párhuzamosan megjelent a valamivel gyengébb 9500 Pro, majd annak tovább butított (immár harmatgyenge) változata a 9500-as, azonban még ez a változat is nagyobb teljesítményre volt képes, mint a 8500-as.

Még ebben sincsen semmi furcsa, a számozásból látszanak az erőviszonyok, elkészült az új család, melynek jellemzője az volt, hogy az előző generációval ellentétben mindegyik családtag támogatta a DirectX 9 kínálta grafikai extráka (logikusan a 8000-es sorozat a DirectX 8-ra, a 7000-es a Direct 7-re lett optimalizálva). Ám ekkor az Atinak egyszer csak beugrott, hogy nem kéne elfelejteni a múltat, hátha még egy bőrt le lehetne húzni róla.

Vigyázat, csalok!

Fogták a 8500-as videokártyát, némileg módosították (butították), aztán gátlástalanul elnevezték 9000-esnek. Ez azért volt kínos, mert az új kártya teljesítménye nem érte el a 8500-asét, és még álmában sem támogatta a DirectX 9-et, pedig az elnevezés erre utalt.

Hogy tovább bonyolódjon a helyzet az Ati kivonta a jól sikerült 9500-as szériát, s bevezette helyette a kártya lebutított (így olcsóbban legyártható) változatát. Az eddigiek ismeretében persze már egyáltalán nem meglepő, hogy a lassabb új kártyát 9600-asnak nevezte el a társaság, ami gyorsulásra utal, de valójában lassulást jelent.

Az alapváltozatok között is érezhető volt a különbség, a 9600 Pro hátránya is egyértelmű volt névrokonához képest, s csak a közel egy éves fejlődési út végén megjelent 9600 XT érte el a jóval korábbi 9500 Pro teljesítményét. Az Ati tehát gyakorlatot csinált abból, hogy többször is eladta ugyanazt a kártyát, más-más néven, illetve abból, hogy alacsonyabb teljesítményt magasabb, így megtévesztő elnevezéssel dobott piacra.

Hagyomány

Mindez persze a múlt, de az Ati szemlátomást nem hagyott fel érdekes szokásával. A cég a közelmúltban kidobta új generációs videokártyáját, az X800-at, mely a hagyományokhoz hűen tesztbajnok lett. A régi csúcstartó a Radeon 9800Pro és XT megmaradt a kínálatban, ahogy a 9600XT is. De! Nem sokkal a csúcskártya megjelenése után az utcára került az X600-as is. Jól hangzik, nyílván az új generáció egy kissé butított, ezért olcsóbb változatáról lehet szó, ami betömi a Radeon 9800XT és az X800 között tátongó űrt - gondolhatják sokan.

Azonban erről szó sincs. Semmi más nem történt, mint hogy az Ati mérnökei fogták a Radeon 9600XT-t (ami ugye a már lassan két éves technológiának számító 9500 Próval egyenértékű!), minimálisan átdolgozták, megfosztották az AGP csatlakozótól, raktak rá PCI-Express csatlakozót (mely - mint azt már megírtuk - semmiféle gyorsulást nem eredményez), és kidobták új néven a régi kártyát.

A másik hóhányó

Aki pedig egy kicsit kevésbé jól informált, az könnyen azt hiheti, hogy jó vételt csinál az alacsony árú, új generációsnak hitt kártyával. Pár, a számítástechnikában kevésbé jártas ember talán csak azért fogja lecserélni alaplapját és jól működő 9600XT-jét (vagy 9500 Próját) X600-ra, mert nem tudja, hogy ugyanazt veszi meg újra, csak más néven.

Persze nem lennénk igazságosak, ha nem említenénk meg a nagy konkurenst, az Nvidiát, amely egyszer már eljátszotta ugyanezt a trükköt: a Geforce4 MX-nek valójában semmi köze nem volt a négyes sorozathoz, csak egy felturbózott kettes volt. Az Ati azonban hagyományt csinált ebből az elnevezős játékból, melynek úgy tűnhet, nincs más célja, mint a tapasztalatlan vásárlók megtévesztése. Kár, mert amúgy nem szorulna rá.