Edina
-12 °C
-3 °C

Magyar reptéren a terroristaszűrő rendszer

2006.10.13. 13:30
A University College London (UCL) nevű brit egyetem új kutatási központot hozott létre a terrorizmus megelőzésére szolgáló műszaki eszközök fejlesztésére. A Biztonsági és Bűnügyi Tudományos Központ első találmánya az Optag nevű elektronikus utasazonosító és -követő rendszer, amelyet először Magyarországon próbálnak ki.

Az Optag a tervezők elképzelése szerint minden utast egy egyedi rádiójelet kibocsátó lapkával látna el, amit az utas a repülőgépre való bejelentkezéskor kapna. Az utasok elektronikus "címkéit" a repülőtéren felszerelt jelolvasó készülékek követnék, amelyekhez reptéri panorámakamerák videofelvételeit szinkronizálnának. "Ilyen műszaki háttérrel egy méteres pontossággal meg lehetne határozni minden utas tartózkodási helyét, és követni a mozgását" - nyilatkozta a BBC-nek a projekt vezetője, dr. Paul Brennan.

A jelkibocsátó lapka prototípusa jelenleg nem tartalmaz semmilyen adatot, csak az egyedi rádiójelet szolgáltatja, de Brennan szerint a jövőben biometrikus adatot (például ujjlenyomatot) is rögzíthetne. A továbbfejlesztési lehetőségek mellett néhány megválaszolatlan kérdés is akad a projektben. Egyelőre nem megoldott, hogyan lehet megakadályozni, hogy az utasok ne cseréljék el és ne dobják ki a lapkákat, és azt is tisztázni kell, hogy az Optag mennyiben sérti az egyéni szabadságjogokat.

Először itthon

A rendszer elsősorban a terrorizmus megelőzésére szolgálna, könnyen lehetne vele követni gyanús utasokat, illetve azonnal értesülni lehetne arról, ha egy utas valamilyen számára tiltott területre lép. Az Optag továbbá egy esetleges tűzesetben is segíthetné a reptér kiürítését, és elveszett gyerekeket, illetve késő utasokat is hamar meg lehetne találni vele. Hogy a koncepció mennyire működőképes, decemberben derül majd ki, ekkor kezdődik meg a rendszer első tesztje, közölték az Index kérdésére a debreceni reptéren. Ha a próba sikerrel jár, Brennan szerint két éven belül más repülőtereken is be lehet vezetni az Optagot.

A londoni egyetem központjában az Optag mellett további repülésbiztonsági eszközöket is fejlesztenek. Robert Speller professzor egy új átvilágító készüléket alkotott, amely röntgensugarak anyagfüggő szóródását vizsgálva szűri ki a csomagokba rejtett robbanóanyagokat és drogokat. A professzor másik találmánya egy hordozható szerkezet, amely egy feltételezett "piszkos bomba" (sugárfertőzéssel járó pokolgép) robbanásakor képes megállapítani a fertőzés mértékét és helyét.