Ágnes
-5 °C
2 °C

Vér nélküli vérvétel, sportsérülés elleni ruha

2007.10.14. 10:33
Az R&D Magazin támogatásával 45 éve minden évben, így idén is kiadják a találmányok Oscar-díját. A nyertesek százas listája tizennyolc tudományterület fejlesztéseiből áll össze, ezek közül válogattunk.

Légkondicionáló, ami kiszűri a légiós betegséget okozó baktériumot

Több mint kétszáz ember fertőződött meg a központi légkondicionáló berendezésben található baktériummal egy 1976-os philadelphiai légiós nagygyűlésen, és közülük harmincnégyen bele is haltak a betegségbe. Innen kapta nevét, és ekkortól számítják hivatalosan a Legionella baktérium létezését. A Palm Beach vállalat Kunne nevű légkondicionálója ezt a baktériumot képes kiszűrni.

Nincs többé vérvétel!

A Sandia laboratórium fejlesztése egy olyan szenzor, amelynek segítségével vérvétel nélkül ki lehet mutatni a vér-összetevők, illetve a vérben található ásványi anyagok, zsírok, mérgek, fehérjék, vírusok és baktériumok létét vagy nem létét. A szenzor a bőrre tapasztva, azon keresztül, egy csepp vér nélkül elemez.

A katona kiszagolja a toxikus kemikáliát

A dobozszerű eszköz a levegőben található mérgező kémiai anyagokat képes néhány percen belül kimutatni, amivel elsősorban hadseregek számára nagy segítséget jelent. Fejlesztője, az Inficon szerint ezerszeres érzékenységű a NATO hasonló eszközeihez képest.

Sérülés elleni sportruházat

Kerékpárosokra és egyéb, komoly sérülésekkel járó sportot űzőkre gondolt a Dow Corning, amikor megalkotta azt az intelligens textilt, ami rugalmas és puha egészen addig, amíg viselője el nem esik. A becsapódás pillanatában az anyag megkeményedik és a nagy sérüléstől megvédi az egész testet. A legjobb az egészben, hogy egy idő után újra rugalmas és ezáltal hordható lesz a textil.

Tudományos, oktató Lego-robot

A programozható robot a gyerekek mérnöki tehetségét, valamint a technológia és a tudomány iránti elkötelezettségét hivatott javítani. Már kapható is, az Amazonon például.

Konyha a papírdobozból

Egy tányér meleg étel egészen elképesztő morális javulást hozhat a seregben, írja az R&D Magazin. Talán ezért választották a legjobb idei találmányok közé az amerikai hadsereg kutatóközpontjának újítását, a papírdobozt, amiben 18 ember ellátására elegendő - konyhától, gáztól és tűztől független - meleg étel készülhet. Kémiai anyagok gondoskodnak arról, hogy 35-40 perc alatt meleg vacsora jusson a katonai egységnek.

Védett dokumentumok

A Xerox olyan biztonsági ötlettel állt elő, ami a nyomtatott dokumentumok azonosításához a másolás és képmanipuláció korában elengedhetetlen. A FreeFlow nevű másolásvédelmi technológia több elemből áll: 0.254 milliméteres mikroszöveg, felületi fénynek látszó szöveg, kizárólag UV-fény alatt látható szöveg.

A valódi transformer: mobil kórház

Első pillantásra egyszerű konténer, a szokásos méretben: 2.4 méter x 2.4 méter x 6 méteres. Amint azonban egy 24 voltos áramforrásra kapcsolják és megnyomnak rajta egy gombot, 37 négyzetméteres, szilárd falú elsősegélyközpont lesz belőle. Két perc alatt elkészül a konténerből a kórház, ami repülőgépen, helikopteren, hajón is szállítható. A rendszer biztonságos: alumínium falait titán vasalatokkal látták el, amelyek megóvják a biológiai és kémiai szennyeződésektől.

Intelligens varrat

A műtéteknél rendszerint felszívódó varratokkal vagy fém kapcsokkal zárják össze a feltárt bőrfelületet. Az előbbi esztétikus, nem kell vele visszamenni az orvoshoz, ám jelentősen megnöveli az operáció időtartamát. A kapocs kényelmetlen, egyáltalán nem esztétikus, viszont gyors. A két technológia előnyeit foglalja össze az Incisive Surgical Inc. Fejlesztése, ami felszívódó U-alakú kapcsokkal fogja össze a bőrt.

Ujjlenyomat szkenner

Az albuquerque-i Lumidigm vállalat automata ujjlenyomatszkennere is a listára került. Az eszköz polarizált fényforrást használ: az ujjbőrt vizsgálja, illetve azt is, ami alatta van, így a ujjlenyomat-hamisítás lehetőségét kizárja. Érzékenyebb, mint elődei, fél másodperc alatt eredményt ad és nincs szüksége semmilyen háttérrendszerre. Szélben, esőben és éles fényben is alkalmazható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!