Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vér nélküli vérvétel, sportsérülés elleni ruha

2007.10.14. 10:33
Az R&D Magazin támogatásával 45 éve minden évben, így idén is kiadják a találmányok Oscar-díját. A nyertesek százas listája tizennyolc tudományterület fejlesztéseiből áll össze, ezek közül válogattunk.

Légkondicionáló, ami kiszűri a légiós betegséget okozó baktériumot

Több mint kétszáz ember fertőződött meg a központi légkondicionáló berendezésben található baktériummal egy 1976-os philadelphiai légiós nagygyűlésen, és közülük harmincnégyen bele is haltak a betegségbe. Innen kapta nevét, és ekkortól számítják hivatalosan a Legionella baktérium létezését. A Palm Beach vállalat Kunne nevű légkondicionálója ezt a baktériumot képes kiszűrni.

Nincs többé vérvétel!

A Sandia laboratórium fejlesztése egy olyan szenzor, amelynek segítségével vérvétel nélkül ki lehet mutatni a vér-összetevők, illetve a vérben található ásványi anyagok, zsírok, mérgek, fehérjék, vírusok és baktériumok létét vagy nem létét. A szenzor a bőrre tapasztva, azon keresztül, egy csepp vér nélkül elemez.

A katona kiszagolja a toxikus kemikáliát

A dobozszerű eszköz a levegőben található mérgező kémiai anyagokat képes néhány percen belül kimutatni, amivel elsősorban hadseregek számára nagy segítséget jelent. Fejlesztője, az Inficon szerint ezerszeres érzékenységű a NATO hasonló eszközeihez képest.

Sérülés elleni sportruházat

Kerékpárosokra és egyéb, komoly sérülésekkel járó sportot űzőkre gondolt a Dow Corning, amikor megalkotta azt az intelligens textilt, ami rugalmas és puha egészen addig, amíg viselője el nem esik. A becsapódás pillanatában az anyag megkeményedik és a nagy sérüléstől megvédi az egész testet. A legjobb az egészben, hogy egy idő után újra rugalmas és ezáltal hordható lesz a textil.

Tudományos, oktató Lego-robot

A programozható robot a gyerekek mérnöki tehetségét, valamint a technológia és a tudomány iránti elkötelezettségét hivatott javítani. Már kapható is, az Amazonon például.

Konyha a papírdobozból

Egy tányér meleg étel egészen elképesztő morális javulást hozhat a seregben, írja az R&D Magazin. Talán ezért választották a legjobb idei találmányok közé az amerikai hadsereg kutatóközpontjának újítását, a papírdobozt, amiben 18 ember ellátására elegendő - konyhától, gáztól és tűztől független - meleg étel készülhet. Kémiai anyagok gondoskodnak arról, hogy 35-40 perc alatt meleg vacsora jusson a katonai egységnek.

Védett dokumentumok

A Xerox olyan biztonsági ötlettel állt elő, ami a nyomtatott dokumentumok azonosításához a másolás és képmanipuláció korában elengedhetetlen. A FreeFlow nevű másolásvédelmi technológia több elemből áll: 0.254 milliméteres mikroszöveg, felületi fénynek látszó szöveg, kizárólag UV-fény alatt látható szöveg.

A valódi transformer: mobil kórház

Első pillantásra egyszerű konténer, a szokásos méretben: 2.4 méter x 2.4 méter x 6 méteres. Amint azonban egy 24 voltos áramforrásra kapcsolják és megnyomnak rajta egy gombot, 37 négyzetméteres, szilárd falú elsősegélyközpont lesz belőle. Két perc alatt elkészül a konténerből a kórház, ami repülőgépen, helikopteren, hajón is szállítható. A rendszer biztonságos: alumínium falait titán vasalatokkal látták el, amelyek megóvják a biológiai és kémiai szennyeződésektől.

Intelligens varrat

A műtéteknél rendszerint felszívódó varratokkal vagy fém kapcsokkal zárják össze a feltárt bőrfelületet. Az előbbi esztétikus, nem kell vele visszamenni az orvoshoz, ám jelentősen megnöveli az operáció időtartamát. A kapocs kényelmetlen, egyáltalán nem esztétikus, viszont gyors. A két technológia előnyeit foglalja össze az Incisive Surgical Inc. Fejlesztése, ami felszívódó U-alakú kapcsokkal fogja össze a bőrt.

Ujjlenyomat szkenner

Az albuquerque-i Lumidigm vállalat automata ujjlenyomatszkennere is a listára került. Az eszköz polarizált fényforrást használ: az ujjbőrt vizsgálja, illetve azt is, ami alatta van, így a ujjlenyomat-hamisítás lehetőségét kizárja. Érzékenyebb, mint elődei, fél másodperc alatt eredményt ad és nincs szüksége semmilyen háttérrendszerre. Szélben, esőben és éles fényben is alkalmazható.