Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Robotok mentik meg a japán kultúrát

2005.01.19. 10:55
Japán kutatók létrehoztak egy emberszerű robotot, amely a tradicionális japán tánc mestere, és az a feladata, hogy a fiatalabb generációkkal megismertesse kulturális örökségüket.

A másfél méter magas HRP-2 Promet elnevezésű fémszínű robot úgy csoszog, és úgy hajlítja karjait, mint egy kimonós asszony, írja a Yahoo. Katsushi Ikeuchi, a Tokio egyetem mérnök professzora elmondta, azért hozták létre a robotot, hogy megőrizzék a japán művészet kiveszőben lévő, de egyedülálló sajátosságait a jövő számára.

Kultúrafenntartás

A kutatócsoport azért döntött a gép kialakítása mellett, mert a tradicionális japán tánc népszerűsége az utóbbi időben folyamatosan csökkent. #alt# "Fontos számunkra, hogy a felejthetetlen kulturális elemek, mint a tradicionális japán tánc fennmaradjanak. A HRP-2 Promet mozgását a hollywoodi számítógépes animáció eszközeihez hasonlóan programoztuk, megörökítve az emberi mozgást. Ez azonban nem volt egyszerű feladat, ugyanis a robot könnyen összezavarodhat miközben az emberi mozdulatokat utánozza" - nyilatkozta Ikeuchi.

Hetvenmillió forint

A HRP-2 Promet-et a Kawada vállalat hozta létre a japán nemzeti technológiai és tudományos fejlesztések intézetével összefogva. A tánctanárgép 38 millió jenért (közel hetven millió forintnak megfelelő összegért) kapható.