Gusztáv
3 °C
7 °C

Száz gigabájtot rögzít a holografikus videolemez

2002.04.09. 10:30
Az amerikai InPhase hétfőn mutatja be Las Vegasban a holografikus videolemezt. A Tapestry a cég állítása szerint egy egyszer írható lemezre képes 100 gigabájtnyi adatot elmenteni. Ez 20 tömörített filmnek vagy 30 percnyi HD (high definition) videoanyagnak felel meg.
Az amerikai médiatulajdonosok társaságának Las Vegas-i találkozóján, hétfőn mutatja be az InPhase fejlesztőcég a holografikus videomagnót. A holografikus adathordozóknál az adatokat nem csak egy rétegben, a felszínen vagy közvetlenül alatta rögzítik, hanem a teljes térfogatot felhasználják erre a célra.

A Tapestry polimer lemezei a készítői szerint akár 30 éves tárolást is lehetővé tesznek.

Az alapkutatás és a rendszer fejlesztése 8 évig tartott. A kutatás oroszlánrészét a Bell Labs intézményei végezték. A Tapestry íróegysége SCSI illetve üvegszálas csatlakozókkal rendelkezik a videoanyagk fogadására. Az InPhase a rendszer átviteli sebességét másodpercenként 20 MB-nak adja meg.

A vállalat ismertetője szerint az első holografikus adattároló rendszereket professzionális felhasználóknak, például televíziós illetve videogyártó cégeknek szánják. Az első nullszériás darabok 2003-ban készülnek el, a kereskedelmi sorozatgyártást 2004-re tervezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!