Illés
17 °C
29 °C

Laptopokba szánt csúcsprocesszort mutatott be az Nvidia

2008.06.02. 20:29
Az Intel notebookokba szánt, alacsony fogyasztású processzorának, az Atomnak állít konkurenciát az Nvidia.

A főként grafikus kártyáiról ismert Nvidia cég új processzorcsaládot mutatott be, amit laptopokba, ultrakompakt notebookokba, UMPC-kbe, és hasonló hordozható számítógépekbe szán. A Tegra 600 és 650 nevű processzorok a célnak megfelelően extrém alacsony fogyasztásúak, viszont a teljesítményük elég akár a legújabb játékok futtatásához, vagy HD felbontású videók lejátszásához.

A Tegra technológiája az okostelefonokban használt APX2500 processzorra épül, és az Intel szintén alacsony fogyasztással hódító Atom processzorának lesz várhatóan a konkurense. Az Atom a pécékben már harminc éve használt x86 architektúrára épül, éppen ezért alkalmasabb - az Intel szerint legalábbis - az olyan, tipikus notebook-feladatok kiszolgálására, mint a videolejátszás, internetezés vagy a játékok. A Tegra ezzel szemben a mobiltelefonok világában gyökeredző ARM technológiát követi, ezért - így az Nvidia - lesz sokkal jobb a teljesítmény-fogyasztás aránya, mint a pécés eredetű Intelé.

Mindkét processzor és mindkét cég egy friss piaci szeletet, a mobil internetes eszközökét (MID, Mobile Internet Devices) igyekszik meghódítani, amelyeknek az eladásai 2011-re elérhetik az évi ötvenmillió példányt, élükön az olyan olcsó notebookokkal, mint az Asus Eee.

A Tegra valójában egy egész mini pécé: van benne központi processzor, grafikai egység, memória, és egy külön médiaprocesszor. Az Nvidia szóvivője szerint már rengeteg szerződésük van olyan cégekkel, amelyek a Tegrára épülő termékeket szeretnének piacra dobni, karácsony körül, 200-250 dollár körüli áron - igaz, ezek közül még egyetlenegy sem publikus.