Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Laptopokba szánt csúcsprocesszort mutatott be az Nvidia

2008.06.02. 20:29
Az Intel notebookokba szánt, alacsony fogyasztású processzorának, az Atomnak állít konkurenciát az Nvidia.

A főként grafikus kártyáiról ismert Nvidia cég új processzorcsaládot mutatott be, amit laptopokba, ultrakompakt notebookokba, UMPC-kbe, és hasonló hordozható számítógépekbe szán. A Tegra 600 és 650 nevű processzorok a célnak megfelelően extrém alacsony fogyasztásúak, viszont a teljesítményük elég akár a legújabb játékok futtatásához, vagy HD felbontású videók lejátszásához.

A Tegra technológiája az okostelefonokban használt APX2500 processzorra épül, és az Intel szintén alacsony fogyasztással hódító Atom processzorának lesz várhatóan a konkurense. Az Atom a pécékben már harminc éve használt x86 architektúrára épül, éppen ezért alkalmasabb - az Intel szerint legalábbis - az olyan, tipikus notebook-feladatok kiszolgálására, mint a videolejátszás, internetezés vagy a játékok. A Tegra ezzel szemben a mobiltelefonok világában gyökeredző ARM technológiát követi, ezért - így az Nvidia - lesz sokkal jobb a teljesítmény-fogyasztás aránya, mint a pécés eredetű Intelé.

Mindkét processzor és mindkét cég egy friss piaci szeletet, a mobil internetes eszközökét (MID, Mobile Internet Devices) igyekszik meghódítani, amelyeknek az eladásai 2011-re elérhetik az évi ötvenmillió példányt, élükön az olyan olcsó notebookokkal, mint az Asus Eee.

A Tegra valójában egy egész mini pécé: van benne központi processzor, grafikai egység, memória, és egy külön médiaprocesszor. Az Nvidia szóvivője szerint már rengeteg szerződésük van olyan cégekkel, amelyek a Tegrára épülő termékeket szeretnének piacra dobni, karácsony körül, 200-250 dollár körüli áron - igaz, ezek közül még egyetlenegy sem publikus.