Bernadett
0 °C
4 °C

Dél-Koreából érkezik a Terminátor

2006.11.20. 10:15
Nem csak mikrohullámú sütőt és mobiltelefont tud gyártani a Samsung: a dél-koreai cég elit fejlesztőrészlege, a Techwin olyan harci robotot készített a kormány megrendelésére, amely akár 2-4 kilométeres távolságból is nyomon követi a betolakodót, és ha kell, végez vele.

Nem is annyira Arnold Schwarzeneggerre, mint a Terminator harmadik részéből ismerős űberrobotra, a T1-esre hasonlít az a gépezet, amelyet a dél-korai kormány megrendelésére fejlesztett ki a Samsung elit részlege, a Techwin. Az SGR-A modell specifikációjából nyilvánvaló, hogy könnyedén megvéd a betolakodóktól egy családi házat vagy egy kisebb lakótelepet, bár eredetileg hadibázisok és stratégiai fontosságú objektumok őrzésére szánták.

Zúmol, céloz, lő


SGR-A. Forrás: Samsung Techwin
A koreai terminátort elektronsokszorozó szenzorral (em-ccd-vel) és infravörös kamerával is felszerelték, így nappal 4 kilométerre, éjszaka 2 kilométerre lát el, lézeres célpontkövetőjével pedig képes egyszerre több behatolót is szemmel tartani, így egy összehangolt kommandóstámadás sem fog ki rajta. Ha kell, rázúmol a célpontra, aztán céloz és lő. Hogy mivel lő, azt az üzemeltető határozza meg: az SGR-A-t fel lehet szerelni gépkarabéllyal vagy könnyű géppuskával, illetve nem halálos – például gumilövedéket – kilövő fegyverrel, sőt könnygázkibocsátó egységgel is.

Ha emberi segéderő is csatlakozik a terminátorhoz, ő joystickkel és érintőképernyővel ellátott konzolon irányíthatja a gép munkáját – eldöntheti például, hogy a kiválasztott célpont barát-e vagy ellenség. Az opciók egérrel állíthatók, mint minden rendes lövöldözős programban. Az alábbi videón látható, hogy az SGR-A humánus is tud lenni: ha úgy dönt, megkegyelmez az ellenségnek, kellemes, bár kissé tanárnős női hangon szólít fel a megadásra.

Önhibafelismerő robot Vermontból

A világ többi részén sem állt le a robotfejlesztés. Ugye emlékeznek a Terminator első részére, amelyben Schwarzenegger önkezűleg gyógyítja meg sérült karját, és teszi helyére a műhús alatt megbúvó technikát? A Science magazin pénteki számában olyan robotról számolt be, amely képes felismerni, hogy megsérült, és alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, ahogy Arnold Kaliforniához.


Önmagát modellezi a Starfish
Az természetes, hogy az élőlények felfogják, hogy bajuk esett, és különböző módszerekkel kompenzálják a kárt: ha valaki megsebesül a jobb karján, önkéntelenül a balt használja öldöklésre, hogy kímélje a sérült végtagot. A robotok eddig ezt nem tudták, így váratlan körülmények között gyakran feladták a küzdelmet, annak ellenére, hogy egy kis finesszel tovább működhettek volna.

De most itt a Starfish, a Vermonti Egyetemen találmánya, amely felismeri, ha baja történt, és alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. A négylábú robot a küldetés előtt körbejár, szenzorokkal regisztrálja saját mozgását, és az adatokat integrálja egy a környezetet megjelenítő, belső számítógépes modellbe. Aztán ha valami baj történik (pl. a kegyetlen kutatók csonkolják egyik végtagját), könnyen csökkentett képességeihez tudja igazítani mozgását.