Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Megérkezett a jövő tévéje?

2005.06.06. 13:03
Az Akimbo előfizetői havi tíz dollárért filmeket, sorozatokat, vicces videókat és showműsorokat tölthetnek le egy tévére köthető doboz nyolcvan gigabájtos merevlemezére. Nem kell hozzá sem számítógép, sem kábeltévés előfizetés, csak internet-előfizetés.

Jó lenne megszabadulni a tévétársaságok műsorbeosztásától, hogy az érdekes filmeket akkor nézhessük meg, amikor csak akarjuk. A külföldön elterjedt merevlemezes videófelvevők csak az éppen futó műsorokat tudják elraktározni, és nem tudják összegyűjteni nekünk a Jóbarátok legutóbbi húsz epizódját, ha erre vágyunk, a műsorok internetről való letöltése pedig nemcsak körülményes, de általában jogszerűtlen is. Az Akimbo internetes tévészolgáltatása legális megoldást kínál, de a fejlesztőkre még sok munka vár.

Letöltéspara

Akimbo Sajnos a "letölthető filmek" szókapcsolat hallatán egyes tévétársaságok ijedten megfutamodnak, a többiek pedig hatalmas pénzforrásokat vizionálnak, ami árt az Akimbo üzletének és felhasználóknak is. A tévétársaságok vegyes hozzáállásának köszönhető egyrészt, hogy csupán negyvenhat csatorna elérhető, miközben a kábelhálózaton legalább százötven, másrészt pedig az, hogy a műsoroknak csupán a negyven százaléka ingyenes. A maradékért fizetni kell, de ez sem olyan egyszerű, mint megvenni egy számot az Apple online zeneboltjában.

Bizonyos filmek csak néhány száz forintba, mások néhány ezer forintba kerülnek, ráadásul az is változó, hogy a letöltés után mennyi ideig tárolhatóak a készülék merevlemezén, írta a Cnet. Tíz dollárért például letölthetünk egy pornófilmet rövid időre, vagy egy egész hónapra előfizethetünk egy sportcsatornára, havi két dollárért egy kulturális csatornára, tizenháromért pedig egy tudományos csatornára. Ha elégedett felhasználókat akarnak, ezen mindenképpen változtatniuk kell, hiszen az Apple zeneboltja éppen az egydolláros szabványos ár és az egységes másolásvédelmi rendszer miatt működőképes.

Előre néznek

Az Engadget tesztje szerint az Akimbo hardvere sem tökéletes, mivel a lejátszás nem kezdődik el azonnal, az Akimbo szerveréről előbb le kell tölteni a filmeket, ami órákig tarthat. Emellett változó a képminőség, döbbenetesen lassan lehet előre- és visszatekerni a filmekben, és csak négy lépésben kideríthető, hogy a kiválasztott tartalmak mennyibe kerülnek. A készülék egyébként 230 dollárba, azaz körülbelül ötvenezer forintba kerül.

Az Akimbo tud a problémákról, és próbál továbblépni: idén lecserélik a doboz operációs rendszerét, és tárgyalnak a filmstúdiókkal, hogy viszonylag új mozifilmeket is felvehessenek a kínálatukba, írta a Cnet informatikai szaklap. Ha sikerül megoldaniuk a problémákat, az Akimbo lehet a jövő tévéje, a jelenlegi változat azonban csak egy jövőbe mutató kísérlet.