Viola
-5 °C
-2 °C

Gyűrd össze a billentyűzetet!

2000.11.15. 08:04
A mai modern mobil eszközök egyik hátárnya éppen az, ami az előnyük is, vagyis, hogy meglehetősen kicsik. Ami egy walkmannél vagy egy hordozható mp3-lejátszónál előny, az egy palm gépnél hátrány. Aki próbált már mindenféle csatlakoztatható miniatűr billentyűzeten SMS-t gépelni, az tudja, hogy meglehetősen nehézkes és lassú, de egy normál klaviatúrát senki sem cipelhet magával mindenhová, leszámítva, ha magára ölti azt.
Az angol ElekTex cég megsejtette az ebben rejlő lehetőségeket, és máris előrukkolt a világ első összehajtható textilbillentyűzetével. Az általuk kifejlesztett technológiának köszönhetően a billentyűzet szabadon hajtogatható, gyűrhető és mosható a sérülés veszélye nélkül, anyaga pedig a vevő kívánsága szerint lehet pamut, selyem vagy éppen farmer.

Az ElekTex eljárásának lényege, hogy az anyagba szőtt kábelek vezető tulajdonsága nyomás hatására megváltozik, azaz a billentyűzet egyáltalán nem tartalmaz nagyobb kemény darabokat, mint például egy billentyű, leszámítva a csatlakozót. Az elektromos kábeleket a gyártás során szövik bele az anyagba, ezért választható szabadon, hogy milyen textil is legyen pontosan, illetve hogy milyen vastag vagy vékony. A betűket, azaz a tulajdonképpeni billentyűket később festik rá a kész anyagra.

A technológiának köszönhetően a billentyűzet mérete és alakja szabadon alakítható, a vevő igényeinek megfelelően, akár egy zakóba vagy nadrágba is bevarrható. A most piacra kerülő klaviatúra a standard számítógép szabványnak megfelelő nagyságú, egy palmtop kényelmesen belecsomagolható, összehajtogatva pedig akár a farzsebben is elfér.

A cég november 8-án mutatta be termékét a szakmának, tömeggyártását, illetve piacra való bevezetését a jövő év elején tervezik. A cég további piaci tervei között szerepel a textil anyagú mobiltelefon kifejlesztése, valamint az intelligens autóülés kikísérletezése. Ezeket követhetné a a számítógépes nadrág, és még ki tudja mi, a fejlődés nem áll meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!