Ronda és finom

2002.05.23. 10:28
Az IBM "a világ első hordozható munkaállomásának" nevezi új notebookját, a ThinkPad A31p-t. A noteszgépek hőskorát idéző külső valóban meglehetősen masszív szerkezetet rejt: 1.7 GHz-es Pentium 4-es processzor, 64 MB-os videokártya és egy 60 GB-os merevlemez üzemel a gépben.
A gyártó szerint az IBM ThinkPad A31p hordozható munkaállomás, ez lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy igyekeztek a notebookot olyan teljesítménnyel felruházni, ami eddig csak a nagyobb asztali gépekre volt jellemző. A 3,2 kilós noteszgép segítségével például a tervezőmérnököknek nem kell egy változtatás miatt visszaszaladgálniuk az irodába CAD-ezni, hanem ezt megoldhatják akár helyben, a szerelőcsarnokban is.

Meleg sarok

A notebookban egy 1.7 GHz-es Pentium 4-es processzor dolgozik. Az A31p nagyobb teljesítménye azonban rövidebb üzemidőt eredményez: egy töltéssel körülbelül 2 óráig képes működni. A gép kistestvére, az 1.1 GHz-es Pentium III-as processzoral szerelt A30 ezzel szemben három óránál is tovább bírja. A P4-es processzor hűtéséről egy állandóan működő, meglepően csendes ventilátor gondoskodik, a nagy hőleadás miatt segítségével a gép sarkánál elhelyezett csésze kávé is könnyen melegen tartható. A számítógépben egy 60 GB-os, nagysebességű merevlemez is helyet kapott.

Kapcsolódási lehetőségek

A A31p-n a megszokott csatlakozók (párhuzamos és soros portok, USB, infravörös port) mellett IEEE 1394 szabványú aljzat is található, a gép ezen kívül egyszerre támogatja a 802.11b és a Bluetooth vezetéknélküli hálózati szabványokat is. Az egyre elterjedtebb s-video kimenet mellett ezen a notebookon ilyen bemenet is van. Gyárilag 256 MB DDR memória található a gépben, ez 1 GB-ig bővíthető. A ház mindkét oldalán van egy-egy Ultrabay-nek nevezett bővítőhely, egyikbe alapkiszerelésben egy DVD/CD-újraíró kombó van szerelve, a másikba újabb CD-meghajtó helyezhető, de képes még akkumulátor, merevlemez, flopimeghajtó, vagy akár egy kiegészítő numerikus billentyűzet fogadására is. A 15"-os kijelző maximálisan 1600x1200-as felbontást tesz lehetővé, 32 bites színmélység mellett.

A ThinkPad A31p-nek alapkiszerelésben része az IBM ESS nevű beágyazott biztonsági rendszer is. Ez a kriptográfiai processzor a kulcsokat a hardverben titkosítja és fejti vissza, nem pedig a fő memóriában, ahonnan egy trójai vírus el tudja azokat lopni. Az ESS rendszer ezen kívül alkalmas a merevlemezen tárolt fájlok titkosítására is.

Ütős videokártya

A notebookok leggyengébb pontja általában a videokártya. A gép megjelenítési képességeit a leginkább erőforrás-igényes alkalmazások egyikével, egy nemrégiben megjelent 3D-s játékkal teszteltük. A Medal of Honor maximális felbontás mellett, maximális beállításokkal vígan elindult, sőt, ha három-négy poligonhalmaznál (ti. ellenfélnél) nem volt több a képernyőn, élvezhető játékot is produkált. A videokártya (ATI Mobility FireGL 7800) a maga 64 MB memóriájával ezek szerint a három dimenziós grafikus szoftverekkel könnyedén megbirkózik. A Photoshop-tesztek azt mutatták, hogy a két dimenziós grafikus programok használói sem fognak a gép előtt megőszülni egy-egy nagyobb méretű kép filterezésénél vagy forgatásánál.

Minijoystick

A kurzor mozgatására az újabb noteszgépeken megszokott touchpad helyett az IBM egy sajátos eszközt dolgozott ki, ez a TrackPoint. Egy kis, piros bütyökről van szó, mely a billentyűzeten, a gombok között van elhelyezve, és a gyakorlatban egy miniatür joystick-ként funkcionál. Hamar megszokható, és egy nagy előnye van más mutatóeszközökkel szemben: gépelés közben nem kell a kezet elmozdítani a használatához. Az "egérgombok" is éppen hüvelykujjra esnek. Itt egy harmadik gomb is el van helyezve: ez beállítás szerint vagy az egerek görgőjét képes helyettesíteni, vagy egy nagyítót jelenít meg a képernyőn.

Tartalom ötös, külalak három alá

Az IBM új modellje innovatív vizuális dizájnelemekben igen kevéssé bővelkedik. Sőt, a legjobb szándékkal is csupán "nem annyira szépnek" nevezhető. A matt fekete, szögletes házat felnyitva a noteszgépek hőskorát idéző billentyűzet tárul szemünk elé. Persze a ThinkPad A31p meglehetősen magas ára (körülbelül 990.000 Ft + áfa) is arra utal, hogy a gépet elsősorban professzionális felhasználásra szánják, és ezen a területen inkább a teljesítmény és a használhatóság számít, mintsem a tetszetős kinézet.

A gombok elhelyezése azonban átgondolt tervezésről árulkodik: a mindegyik elérhető anélkül, hogy a kezeket gépelési pozícióból el kelljen mozdítani. Az újabb divatnak megfelelően a webböngészésnél gyakran használt funkciók (levelezés, böngésző indítása, stb.) külön gombokkal érhetők el, sőt a kurzorbillentyűk mellett egy "vissza" és egy "előre" gomb is helyet kapott. A hangerő és a kijelző fényereje is a billentyűzetről szabályozható. Praktikus megoldás a billentyűzet-megvilágító lámpa, bár még hasznosabb lenne, ha valamivel erősebb fényt adna.  • Hírek
  • Hírek