Árpád
-2 °C
3 °C

Ronda és finom

2002.05.23. 10:28
Az IBM "a világ első hordozható munkaállomásának" nevezi új notebookját, a ThinkPad A31p-t. A noteszgépek hőskorát idéző külső valóban meglehetősen masszív szerkezetet rejt: 1.7 GHz-es Pentium 4-es processzor, 64 MB-os videokártya és egy 60 GB-os merevlemez üzemel a gépben.
A gyártó szerint az IBM ThinkPad A31p hordozható munkaállomás, ez lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy igyekeztek a notebookot olyan teljesítménnyel felruházni, ami eddig csak a nagyobb asztali gépekre volt jellemző. A 3,2 kilós noteszgép segítségével például a tervezőmérnököknek nem kell egy változtatás miatt visszaszaladgálniuk az irodába CAD-ezni, hanem ezt megoldhatják akár helyben, a szerelőcsarnokban is.

Meleg sarok

A notebookban egy 1.7 GHz-es Pentium 4-es processzor dolgozik. Az A31p nagyobb teljesítménye azonban rövidebb üzemidőt eredményez: egy töltéssel körülbelül 2 óráig képes működni. A gép kistestvére, az 1.1 GHz-es Pentium III-as processzoral szerelt A30 ezzel szemben három óránál is tovább bírja. A P4-es processzor hűtéséről egy állandóan működő, meglepően csendes ventilátor gondoskodik, a nagy hőleadás miatt segítségével a gép sarkánál elhelyezett csésze kávé is könnyen melegen tartható. A számítógépben egy 60 GB-os, nagysebességű merevlemez is helyet kapott.

Kapcsolódási lehetőségek

A A31p-n a megszokott csatlakozók (párhuzamos és soros portok, USB, infravörös port) mellett IEEE 1394 szabványú aljzat is található, a gép ezen kívül egyszerre támogatja a 802.11b és a Bluetooth vezetéknélküli hálózati szabványokat is. Az egyre elterjedtebb s-video kimenet mellett ezen a notebookon ilyen bemenet is van. Gyárilag 256 MB DDR memória található a gépben, ez 1 GB-ig bővíthető. A ház mindkét oldalán van egy-egy Ultrabay-nek nevezett bővítőhely, egyikbe alapkiszerelésben egy DVD/CD-újraíró kombó van szerelve, a másikba újabb CD-meghajtó helyezhető, de képes még akkumulátor, merevlemez, flopimeghajtó, vagy akár egy kiegészítő numerikus billentyűzet fogadására is. A 15"-os kijelző maximálisan 1600x1200-as felbontást tesz lehetővé, 32 bites színmélység mellett.

A ThinkPad A31p-nek alapkiszerelésben része az IBM ESS nevű beágyazott biztonsági rendszer is. Ez a kriptográfiai processzor a kulcsokat a hardverben titkosítja és fejti vissza, nem pedig a fő memóriában, ahonnan egy trójai vírus el tudja azokat lopni. Az ESS rendszer ezen kívül alkalmas a merevlemezen tárolt fájlok titkosítására is.

Ütős videokártya

A notebookok leggyengébb pontja általában a videokártya. A gép megjelenítési képességeit a leginkább erőforrás-igényes alkalmazások egyikével, egy nemrégiben megjelent 3D-s játékkal teszteltük. A Medal of Honor maximális felbontás mellett, maximális beállításokkal vígan elindult, sőt, ha három-négy poligonhalmaznál (ti. ellenfélnél) nem volt több a képernyőn, élvezhető játékot is produkált. A videokártya (ATI Mobility FireGL 7800) a maga 64 MB memóriájával ezek szerint a három dimenziós grafikus szoftverekkel könnyedén megbirkózik. A Photoshop-tesztek azt mutatták, hogy a két dimenziós grafikus programok használói sem fognak a gép előtt megőszülni egy-egy nagyobb méretű kép filterezésénél vagy forgatásánál.

Minijoystick

A kurzor mozgatására az újabb noteszgépeken megszokott touchpad helyett az IBM egy sajátos eszközt dolgozott ki, ez a TrackPoint. Egy kis, piros bütyökről van szó, mely a billentyűzeten, a gombok között van elhelyezve, és a gyakorlatban egy miniatür joystick-ként funkcionál. Hamar megszokható, és egy nagy előnye van más mutatóeszközökkel szemben: gépelés közben nem kell a kezet elmozdítani a használatához. Az "egérgombok" is éppen hüvelykujjra esnek. Itt egy harmadik gomb is el van helyezve: ez beállítás szerint vagy az egerek görgőjét képes helyettesíteni, vagy egy nagyítót jelenít meg a képernyőn.

Tartalom ötös, külalak három alá

Az IBM új modellje innovatív vizuális dizájnelemekben igen kevéssé bővelkedik. Sőt, a legjobb szándékkal is csupán "nem annyira szépnek" nevezhető. A matt fekete, szögletes házat felnyitva a noteszgépek hőskorát idéző billentyűzet tárul szemünk elé. Persze a ThinkPad A31p meglehetősen magas ára (körülbelül 990.000 Ft + áfa) is arra utal, hogy a gépet elsősorban professzionális felhasználásra szánják, és ezen a területen inkább a teljesítmény és a használhatóság számít, mintsem a tetszetős kinézet.

A gombok elhelyezése azonban átgondolt tervezésről árulkodik: a mindegyik elérhető anélkül, hogy a kezeket gépelési pozícióból el kelljen mozdítani. Az újabb divatnak megfelelően a webböngészésnél gyakran használt funkciók (levelezés, böngésző indítása, stb.) külön gombokkal érhetők el, sőt a kurzorbillentyűk mellett egy "vissza" és egy "előre" gomb is helyet kapott. A hangerő és a kijelző fényereje is a billentyűzetről szabályozható. Praktikus megoldás a billentyűzet-megvilágító lámpa, bár még hasznosabb lenne, ha valamivel erősebb fényt adna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?