Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Támadnak a MID-ek

2008.07.24. 07:54
Mire Európába ér, legalább 150 ezer forintba kerül majd az Aigo MID-kütyüje, ami akár Windows futtatására is képes lesz. Akkor viszont miben különbözik az UMPC-ktől?

Lassan csak megérkeznek a MID-ek. Ezeket a kütyüket még a 2008-as CES-en mutatták be, vagy legalábbis ott ismerte meg a szélesebb nagyközönség, bár azt a mai napig nem sikerült elmagyarázni, hogy mik is ezek a készülékek. Az biztos, hogy a laptopoknál kisebbek. Az viszont nem egyértelmű, hogy miben különböznek a 2006-os Cebiten bemutatott, és azóta is sikertelen UMPC-ktől.

Mivel az amerikai shown rögtön kiderült, hogy a felhasználók, de még a szakújságírók sem értik, miért kellett külön kategóriát létrehozni, gyorsan el is magyarázták, milyen eltéréseket kell észrevenni. Ezek alapján az UMPC egy üzleti célú készülék, ami olyan komoly operációs rendszereket futtat, mint amilyen a Vista, és a júzer elsősorban Excellel vagy Worddel dolgozik rakta. Ehhez képest az MID az átlagfelhasználóknak készült, valamilyen Linux fut rajta, elsősorban médialejátszásra és böngészésre optimalizálták.

Ha jobban megnézzük, főleg a telepített szoftverben van eltérés, bár amíg nem érkeznek meg tömegével az új kütyük, nem derül ki, hogy mire is jók valójában.

Az Aigo mindenesetre nagyobb sebességre kapcsolt, és hamarosan bemutatásra kerülő készülékéről elárult pár részletet. Ezek alapján a cég kütyüje augusztus nyolcadikán debütál a Hong-Kongban, méghozzá 670 dolláros, százezer forintos áron, ami 15 százalékkal kevesebb, mint amennyiről a korábbi hírek szóltak. Más kérdés, hogy mire Európába jut, valószínűleg közelebb lesz az ára a 150 ezer forinthoz, ami viszont már elég soknak tűnik.

A gépben 800 megahertzes Atom processzor dolgozik 512 megabájt memóriával, 4 gigabájt ssd-háttértrral, wifivel, bluetotth-szal és GPS-szel. Ja, és Windows XP is futtatható majd rajta, hogy tovább kavarjunk a műfaji besorolással.