József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kiüti a merevlemezt a memória

2007.06.05. 13:45
Alig pár hónapja mutatták be a 32 gigabájtos merevlemez-konkurenciát, máris itt a 64 gigabájtos utód.

A SanDisk bemutatta 64 gigabájtos merevlemez-pótlékát, a flashmamória-alapú Solid state Drive-ok (ssd) új generációját. Az 1,8 colos UATA 5000 SSD és a 2,5 colos SATA 5000 SD átlagos elérési ideje 0,11 milliszekundum, ami lényegesen jobb a merevlemezek hasonló értékénél, míg átlagos olvasási sebessége 67 megabájt másodpercenként, ami elmarad a vincseszterek értékeitől.

Rövid élet hosszan

Sokak szerint az ssd-k egyik legnagyobb hátránya a rövid élettartam, hogy csak pármillió írási-olvasási ciklust bírnak ki. A SanDisk szerint a most bemutatott eszközök MTBF-értéke kétmillió üzemóra, ami jól hangzik, ha nem tudjuk, mint jelent az MTBF. Ez a mutató arra utal, hogy mennyi ideig nem várható üzemzavar, ha az előírásoknak megfelelően folyton újra cseréljük az eszközt. Ezzel együtt szakértők szerint egy évtizedig valóban kibírhatják a meghajtók, ami a gépeiket gyakran cserélő felhasználóknak több mint elég.

Átlagos munkafolyamatok mellett nem feltűnő a különbség a memóriák és a merevlemezek között, legfeljebb az, hogy a mozgóalkatrészeket nélkülöző ssd jóval halkabb mechanikus társánál, ráadásul kevesebbet is fogyaszt: a 64 gigabájtos verzió például 0,4 wattot pihenő üzemmódban, és 1 wattot munka közben, egy hasonló méretű merevlemeznek közel kétszer ekkora az étvágya.

A SanDisk idén januárban mutatta be az első ssd-t, az 1,8 colos, merevlemezekhez készült modul 32 gigabájtos kapacitása sokak szerint túlságosan kevés. A Windows Vista például 40 gigabájtos tárhelyet követel magának, valamint 15 gigabájt szabad kapacitásra van szüksége, és még ha nem is használ el ennyit a Microsoft operációs rendszere, 32 gigabájt mindenképpen szűkös volt.

Várhatóan év végén jelennek meg az első, 64 gigabájtos ssd-vel szerelt hordozható számítógépek.