Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kísérleti számítógépek a top 500-ban

2004.06.21. 12:13
Újra az IBM dominálja a szuperkomputerek ötszázas toplistáját, és két prototípus is bekerült a legjobb tíz közé. A két új rendszer, az IBM negyedik és nyolcadik helyre sorolt Blue Gene/L DD1 és DD2-ese jóval kisebb, és kevesebb energiát használ versenytársainál.
Három év után, a gépek számát tekintve, visszavette a vezetést a szuperkomputerek félévente elkészülő toplistáján az IBM. A cég tavaly november 31,8-os részesedése 44,8 százalékra nőtt, a korábban vezető Hewlett-Packard (HP) részesedése 33 százalékról 28 százalékra esett, írta a News.com. Az IBM-nek ráadásul két prototípusa is szerepel a legjobb tíz között.

Az IBM szerint a prototípusok bizonyítják, hogy az elmúlt évek kutatómunkája végre meghozza gyümölcsét. A HP, ami tavaly a legnagyobb forgalmat produkálta a nagyteljesítményű gépek piacán, inkább azt hangsúlyozza, hogy pontosan ugyanannyi, 108 darab új géppel szerepel az ötszázas listán, mint az IBM.

A sebesség számít

A top 10
1. Earth Simulator (NEC)
2. Thunder (California Digital)
3. ASCI Q (Hewlett-Packard)
4. Blue Gene/L DD1 prototípus (IBM)
5. Tungsten (Dell)
6. IBM Power4-alapú klaszter
7. Riken (Fujitsu)
8. Blue Gene/L DD2 prototípus (IBM)
9. HP Itanium-klaszter
10. 4000A (Dawning)

A lista, melyet évente kétszer készítenek el, a Linpack nevű matematikai sebességteszten alapul. Az első helyezett rendszer, a NEC 5120 processzoros Earth Simulatora 35,8 teraflopra képes, azaz 35,8 trillió műveletet tud elvégezni másodpercenként. A Linpack csak egy szempontból méri a teljesítményt, de Jack Dongarra, a lista készítője már dolgozik egy átfogóbb teszten.

A második helyet a California Digital Thunder nevű rendszere szerezte meg, ebben 4096 darab Intel Itanium 2 processzor dolgozik, és 19,9 teraflopra képes. A top 10-be éppen belefért egy kínai rendszer is, a 8 teraflop teljesítményű Dawning 4000A, melyben 2560 AMD Opteron processzor üzemel.

Szokatlan felépítés

A novemberi eredményekhez képest számos változás történt. Az egy teraflopos határt, amit három éve csak 12 gép tudott átlépni, most már a rendszerek csaknem fele, 242 komputer teljesíti, a lista utolsó helyére szorult gép pedig még 242-ik volt fél évvel ezelőtt.

A listán szerepel harminc darab IBM BladeCenter is. A szokatlan felépítésű gépek, melyekből eddig hármat adtak el, az IBM Power processzoraira épülnek. A felhasznált duálprocesszorokban beépített áramkör gondoskodik öt független hálózattal való kommunikációról. Ez azt jelenti, hogy a rendszerekben nincs szükség különálló, drága összeköttetésekre, és a processzorok számának megduplázása majdnem megduplázza a számítógép teljesítményét is, magyarázta a News.com-nak Bill Pulleyblank, az IBM szuperkomputer-csoportjának igazgatója.

Élre tör a prototípus

Az IBM prototípusában, a negyedik helyezett IBM Blue Gene/L DD1-ben 8192 darab 500 MHz-es processzor üzemel, és 13,8 teraflopra képes, a nyolcadik helyen álló DD2-esben pedig 4096 darab 700 MHz-es processzor dolgozik, és 8,67 teraflopot tud. A végleges Blue Gene/L-ben a 700 MHz-es chipeket használják majd, ennek az építése ősszel kezdődik a Lawrence Livermore laboratóriumban. Jó esély van rá, hogy a következő listát már ez a gép fogja vezetni, mondta Dave Turek, az IBM szuperkomputer-csoportjának vezetője.

A Blue Gene/L mérete körülbelül akkora, mint nyolc hűtőszekrény, azaz jóval kisebb, mint az Earth Simulator, ami, bár háromszor gyorsabb, csak egy 65 méterszer 50 méteres teremben fér el. Az IBM tervezi, hogy a későbbiekben piacra lép a Blue Gene/L-lel, de ennek időpontja még nem ismert. A cég dolgozik egy másik változaton is, a Blue Gene/C-n.

Az IDC piackutató cég szerint a nagyteljesítményű komputerek piaca igen gyorsan fejlődik, a 2004-es 6,1 milliárd dollárról 7,6 milliárd dollárra ugrik 2008-ra, és az idei 112 000 gép helyett 176 000 komputert fognak eladni.

Versenyben a klaszterek

A szuperkomputereket csak a fürtökbe kötött gépek, az úgynevezett klaszterek tudják megszorongatni. A klaszterek nagysebességű hálózattal összekötött kisebb teljesítményű gépekből állnak. Egyes számításokat ugyan nem tudnak olyan hatékonyan elvégezni, mint a szuperkomputerek, és némely feladatra, például a titkosításra nem is alkalmasak, de jóval olcsóbbak. A listán szereplő hét Boeing-szuperkomputer közül például hat Xeon-processzoros klaszter, és csak az egyik egy Cray X1-es. Az ötödik helyezett Dell-gép, a Tungsten szintén klasztert, és most először az ötszázas lista nagyobb hányada, 281 gép hasonló.