Toy Fair 2000, a technomatiné

2000.02.15. 12:46
A nagy New York-i játékvásáron a jeles évre és a trendre való tekintettel külön pavilonban állítják ki az elektronikus játékokat. A digitális technológia betört a játékpiacra is. Digitális kamerák, walkmanek, és robotkutyák serege.

Valamikor, olyan régen, hogy még az üveghegyen is túl, az volt a gyerekjátékokba épített technológia csúcsa, hogy a mackó billentésre brummogott, és a gyerekek többsége azért vált korán keményvonalas kommunistává, mert a szomszéd kölöknek rádió-távirányítós kisautója volt. Az üveghegyen innen zajlik a digitális eszközök permanens forradalma, és a játékgyártók ráálltak a gyerektechnológiára. Szóval a brummogásról lekopott a mackó, a távirányítóról a kisautó. Aki ma a huszonkét milliárd dolláros forgalmú játékipar élvonalába szeretne kerülni és ott is akar maradni, az robotállatokkal, játékdigikamerával, játékpalmtoppal, játék-MP3-lejátszóval indul a piacra. A New York-i játékvásáron kiállító kétezer gyártó többsége ilyen, így most először külön pavilonban sorakoztatják fel a gyerekek számára kiagyalt elektronikus bigyókat.

A Mattel az Intellel fogott össze a digitális gyerekjátékok kifejlesztésére. Ennek eredménye idén egy pirinyó digitális riportermagnó, amelynek felvételeit a PC-n - a megfelelő CD-ROM installálása után - szórakoztató módon lehet manipulálni. A Me2Cam, egy digitális videokamera, amely szerkesztőszoftverével szintén a PC-s hátországra alapoz, már tavalyi cucc, de aktualitásából mit sem vesztett.

A Hasbro technojátékokra szakosodott részlege a Tiger Electronics a Yahoo!-val folytatott közös munkájának eredménye a HitClips Downloader, egy kulcstartó méretű digitális walkman, amelyekre ártól függően 1-4 percnyi MP3 zenét tudnak lejátszani. A Yahoo!Cam egy korrekt digitális fényképezőgép hatvan dollárért, amelyhez természetesen jár egy progi, amely megkönnyíti a képek feltöltését a netre.

A trend háttere
"A gyerekek egy technológiával átszőtt világban élnek - mondja Chris Byrne, a ToyReport játékipari szaklap főszerkesztője -, és a gyerekek szívesen utánozzák a felnőtteket". Az idei trendet jelentő rádiós, vagy infravörös kommunikáción alapuló játékok, vagy digitális fényképezőgépek nagy szaporasága, annak köszönhető, hogy a fejlődés termeli az elavult technológiákat, amelyekből még mindig ki lehet hozni valamit, ha egy olcsó játékokban gyártják őket még egy darabig.
A digitális zene általában véve hódított a technojátékok között. A HitClip Downloader mellett a KB Gear is MP3 lejátszóval rukkolt elő. A Jam-P3 16 mega MP3 zenét tud tárolni és lejátszani. Rázható, üthető, jó is az.

A Tiger és a Radica Games azokra is gondolt, akiket kisebb arányban izgat fel a technológia: a kislányokra, ugye. Ők olyan eszközökkel jönnek ki, amelyekkel üzeneteket küldhetnek egymásnak a kiscsajok - a régi cetlis módszer újragondolásaképpen. A Cybiko szintén komolyra vette a figurát és egy chatelésre, e-mailezésre, és a videojátékok futtatására alkalmas eszközzel vonult fel New Yorkban. A LeapFrog Toys olyan játékokat mutat be, amelyek a webről frissítik magukat, és egyetlen céljuk, hogy a gyereket okosítsák.

A játékvásáron nincs hiány robotállatokban sem. A Sony kiállította a Comdexről ismerős jó öreg AIBO kutyát, amelyet kétezerötszáz dollárért talán nem is a gyereknek, de inkább maguknak vesznek meg az infantilis felnőttek. A Tiger Electronics egy fokozattal azért kegyesebb volt a kiskorúakhoz: egy állatfarmnyi robotot fejlesztettek ki. I-Cybie kutya - százötven dollárért - reagál a hangra és fényre, sőt az érintésre is, megismeri a gazdája hangját és hallgat a nevére. Spike, hetvenért, szintén hallgat a nevére, csak kicsivel többet kell tanítani, nem beszélve Poo-chiről a vízfejű robotkutya-kölyökről. A Tiger emellett gőzerővel dolgozik egy interaktív Star Wars karakter kiállításán. Ha elkészül, Yoda baba képes lesz produkálni a mozifilmből ismerős horpadós mimikáját, sőt bölcs mondatait is, és a gyereket fénykardozásra oktatja majd, májustól. Kis Samuel Jacksonok gyártását eddig még nem vették tervbe, viszont Yoda szinkronja Frank Oz már álmában is az Erőről motyog. A Tiger anyacége, a Hasbro eközben bemutatta a MyBarney-t, amely a szokásos robotfunkciók mellett, képes lesz elénekelni a webről letöltött szülinapi dalt. A MyBarney ráadásul plüssállat, így nem fáj annyira, ha belerúgsz.

Egyik cég sem érzi magát annyira otthon a Toy Fair 2000 elektromos pavilonjában, mint a Lego. A kilencvenes évek elején kissé megzuhant cég, úgy tűnik a technológia mentén újra a csúcsra tud kapaszkodni. Mindstorms készlet ott kezdődik, hogy minden egyes alkatrészben chipek, mikromotorok, fény-, hang-, és egyéb érzékelők vannak, amelyekből a mozgalommá szerveződő későgyerek közönség a legfurcsább robotokat tudja megépíteni. A robotépítő a megfelelő szoftver segítségével tervezheti meg a robot mozgását, határ az meg nincs. A játékvásáron a Lego bemutatta a Mindstormshoz készülő mégújabb alkatrész sorozatot, a Vision Command Systemet. A VCS-ben apró digitális fényképezőgép és digitális videókamera lesz kapható 2000 telén. A kamerával és érzékelőkkel ellátott robottal például olcsóért megépíthetjük a házőrzőt (olcsóbb, mint AIBO), amely minden gyanús felvételt egyből feltölt a PC-re. Így kémek is használhatják, kúszás helyett, igazán.  • Hírek
  • Lakáshitel