Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Toy Fair 2000, a technomatiné

2000.02.15. 12:46
A nagy New York-i játékvásáron a jeles évre és a trendre való tekintettel külön pavilonban állítják ki az elektronikus játékokat. A digitális technológia betört a játékpiacra is. Digitális kamerák, walkmanek, és robotkutyák serege.

Valamikor, olyan régen, hogy még az üveghegyen is túl, az volt a gyerekjátékokba épített technológia csúcsa, hogy a mackó billentésre brummogott, és a gyerekek többsége azért vált korán keményvonalas kommunistává, mert a szomszéd kölöknek rádió-távirányítós kisautója volt. Az üveghegyen innen zajlik a digitális eszközök permanens forradalma, és a játékgyártók ráálltak a gyerektechnológiára. Szóval a brummogásról lekopott a mackó, a távirányítóról a kisautó. Aki ma a huszonkét milliárd dolláros forgalmú játékipar élvonalába szeretne kerülni és ott is akar maradni, az robotállatokkal, játékdigikamerával, játékpalmtoppal, játék-MP3-lejátszóval indul a piacra. A New York-i játékvásáron kiállító kétezer gyártó többsége ilyen, így most először külön pavilonban sorakoztatják fel a gyerekek számára kiagyalt elektronikus bigyókat.

A Mattel az Intellel fogott össze a digitális gyerekjátékok kifejlesztésére. Ennek eredménye idén egy pirinyó digitális riportermagnó, amelynek felvételeit a PC-n - a megfelelő CD-ROM installálása után - szórakoztató módon lehet manipulálni. A Me2Cam, egy digitális videokamera, amely szerkesztőszoftverével szintén a PC-s hátországra alapoz, már tavalyi cucc, de aktualitásából mit sem vesztett.

A Hasbro technojátékokra szakosodott részlege a Tiger Electronics a Yahoo!-val folytatott közös munkájának eredménye a HitClips Downloader, egy kulcstartó méretű digitális walkman, amelyekre ártól függően 1-4 percnyi MP3 zenét tudnak lejátszani. A Yahoo!Cam egy korrekt digitális fényképezőgép hatvan dollárért, amelyhez természetesen jár egy progi, amely megkönnyíti a képek feltöltését a netre.

A trend háttere
"A gyerekek egy technológiával átszőtt világban élnek - mondja Chris Byrne, a ToyReport játékipari szaklap főszerkesztője -, és a gyerekek szívesen utánozzák a felnőtteket". Az idei trendet jelentő rádiós, vagy infravörös kommunikáción alapuló játékok, vagy digitális fényképezőgépek nagy szaporasága, annak köszönhető, hogy a fejlődés termeli az elavult technológiákat, amelyekből még mindig ki lehet hozni valamit, ha egy olcsó játékokban gyártják őket még egy darabig.
A digitális zene általában véve hódított a technojátékok között. A HitClip Downloader mellett a KB Gear is MP3 lejátszóval rukkolt elő. A Jam-P3 16 mega MP3 zenét tud tárolni és lejátszani. Rázható, üthető, jó is az.

A Tiger és a Radica Games azokra is gondolt, akiket kisebb arányban izgat fel a technológia: a kislányokra, ugye. Ők olyan eszközökkel jönnek ki, amelyekkel üzeneteket küldhetnek egymásnak a kiscsajok - a régi cetlis módszer újragondolásaképpen. A Cybiko szintén komolyra vette a figurát és egy chatelésre, e-mailezésre, és a videojátékok futtatására alkalmas eszközzel vonult fel New Yorkban. A LeapFrog Toys olyan játékokat mutat be, amelyek a webről frissítik magukat, és egyetlen céljuk, hogy a gyereket okosítsák.

A játékvásáron nincs hiány robotállatokban sem. A Sony kiállította a Comdexről ismerős jó öreg AIBO kutyát, amelyet kétezerötszáz dollárért talán nem is a gyereknek, de inkább maguknak vesznek meg az infantilis felnőttek. A Tiger Electronics egy fokozattal azért kegyesebb volt a kiskorúakhoz: egy állatfarmnyi robotot fejlesztettek ki. I-Cybie kutya - százötven dollárért - reagál a hangra és fényre, sőt az érintésre is, megismeri a gazdája hangját és hallgat a nevére. Spike, hetvenért, szintén hallgat a nevére, csak kicsivel többet kell tanítani, nem beszélve Poo-chiről a vízfejű robotkutya-kölyökről. A Tiger emellett gőzerővel dolgozik egy interaktív Star Wars karakter kiállításán. Ha elkészül, Yoda baba képes lesz produkálni a mozifilmből ismerős horpadós mimikáját, sőt bölcs mondatait is, és a gyereket fénykardozásra oktatja majd, májustól. Kis Samuel Jacksonok gyártását eddig még nem vették tervbe, viszont Yoda szinkronja Frank Oz már álmában is az Erőről motyog. A Tiger anyacége, a Hasbro eközben bemutatta a MyBarney-t, amely a szokásos robotfunkciók mellett, képes lesz elénekelni a webről letöltött szülinapi dalt. A MyBarney ráadásul plüssállat, így nem fáj annyira, ha belerúgsz.

Egyik cég sem érzi magát annyira otthon a Toy Fair 2000 elektromos pavilonjában, mint a Lego. A kilencvenes évek elején kissé megzuhant cég, úgy tűnik a technológia mentén újra a csúcsra tud kapaszkodni. Mindstorms készlet ott kezdődik, hogy minden egyes alkatrészben chipek, mikromotorok, fény-, hang-, és egyéb érzékelők vannak, amelyekből a mozgalommá szerveződő későgyerek közönség a legfurcsább robotokat tudja megépíteni. A robotépítő a megfelelő szoftver segítségével tervezheti meg a robot mozgását, határ az meg nincs. A játékvásáron a Lego bemutatta a Mindstormshoz készülő mégújabb alkatrész sorozatot, a Vision Command Systemet. A VCS-ben apró digitális fényképezőgép és digitális videókamera lesz kapható 2000 telén. A kamerával és érzékelőkkel ellátott robottal például olcsóért megépíthetjük a házőrzőt (olcsóbb, mint AIBO), amely minden gyanús felvételt egyből feltölt a PC-re. Így kémek is használhatják, kúszás helyett, igazán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.