Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tranzisztor egyetlen molekulából

2005.06.03. 14:00
Az új technológiát használó számítógépek egymilliószor kevesebb áramot fogyasztanak, mint a mostaniak, de a megjelenésükre még legalább egy évtizedet várnunk kell. Egy lépéssel közelebb kerültünk az atomméretű processzorokhoz, amelyek forradalmasíthatják a számítástechnikát.

Robert Wolkow fizikus professzor a munkatársai valószínűleg megtalálták a számítástechnika Szent Grálját, egy olyan molekulát, amely ki és be tudja kapcsolni az elektromos áramot, azaz tranzisztorként működik. A világ tudósai évtizedekig ezt keresték, hiszen az iparág fejlődése szinte másról sem szól, mint a tranzisztorok méretének a csökkentéséről.

Az áttörő felfedezés az Albertai Egyetemhez tartozó Nemzeti Nanotechnológiai Intézet laboratóriumában született meg, egy egymillió dolláros pásztázó alagútáram-mikroszkóp segítségével. A kutatók az eszközzel kimutatták, hogy egy szilíciumra ültetett atom feszültség alá helyezése irányítható, és eközben a szomszédos atomok érintetlenek maradnak. Amikor egy molekulát az említett atom közelébe helyeznek, az atom átvezeti az áramot az egyik felületről a másikra.

Energia

Wolkow szerint az új technológiát használó számítógépek milliószor kevesebb áramot fogyasztanak majd, mint a mai számítógépek. Az új tranzisztort ugyanis egyetlen elektronnal át tudták kapcsolni, amíg a mai tranzisztorok átkapcsolásához egymillió elektron szükséges. Ez persze nemcsak a fogyasztást csökkenti, de a kapcsolás idejét is jelentősen lerövidíti, írta az Edmonton Journal.

Ha helytállóak a tudós állításai, a jelenlegi néhány óra helyett hetekben, vagy éppen hónapokban mérhetjük majd a laptopok, mobiltelefonok és más hordozható eszközök készenléti idejét, gyakorlatilag megszűnnek az állandó akkuproblémák.

Feladat

A legnehezebb feladat még hátravan, hiszen a tudósok eddig csak egyetlen ilyen molekulával kísérleteztek, a processzorokban pedig több millió tranzisztor van. Wolkow szerint az új technológia először nem is számítógépekben, hanem egyszerűbb orvosi érzékelőkben jelenik meg.

Wolkow és a munkatársai szabadalmi kérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban a technológiára.