Transmeta: a mobilitás új világa?

2000.01.20. 15:15
Nem is egy, hanem mindjárt két vadonatúj processzorral mutatkozott be a Transmeta, megtörve a titkolózás és hallgatás immár 4 éves csendjét. A várakozásoknak megfelelően az új Crusoe chipek rendhagyó módon nem rendelkeznek saját utasításkészlettel, hanem az ú.n. code morphing technológiával szoftveresen emulálják az x86 utasításokat.
TM3120 kódnevű processzor
A TM3120 kódnevű processzor az, amire nagyjából mindenki számított: egy 400 MHz-es órajelű, kis fogyasztású chip, kéziszámítógépek és internetező készülékek számára. A meglepetés a TM5400-as, amely 700 MHz-es órajelével komoly konkurenciája lehet az Intel vagy az AMD chipjeinek is, és amelyet elsősorban könnyű noteszgépekbe szánnak, Windowsos környezetbe. Az 5400-as 256 KB másodlagos cache-sel lett felszerelve, és az Intel féle SpeedStephez hasonló LongRun technológiát használva a órajel változtatásával tartja alacsonyan a fogyasztást. Az Intel megoldásával ellentétben azonban a LongRun mindig a pillanatnyi igénybevételnek megfelelően állitja be az órajelet 700 és 500 MHz között, és némileg hatékonyabbnak is tűnik: a Crusoe mindössze 1 wattot fogyaszt, szemben az Intel Celeronok 4 és 10 watt közötti, illetve az új mobil Pentium III-ak 6 és 11 watt közötti étvágyával. Az eredmény: készítői szerint az 5400-as akár egész nap elzakatol egy feltöltéssel, miközben a teljesítménye egy 500 MHz-es Pentium III-éval egyenértékű.

Tisztázódott végre a Transmeta és a Linux kapcsolata is: a 3120-as chippel felszerelt készülékek a Linux operációs rendszer kifejezetten mobil eszközökre optimalizált változatát használják, amely a Transmeta - vagyis inkább Linus Linux Torvalds - saját fejlesztése. A cég ezzel a választással a felhasználók óhaját elégíti ki, mondták a Transmeta képviselői. A kisebbik TM chip 96 KB L1 cache-t tartalmaz, fogyasztása szintén 1 watt, és - egy újabb meglepetés - már javában folyik a gyártása. Mindkét processzor a megalkotásuknál is segédkező IBM burlingtoni gyárában készül, a 3120-as 0,22 mikronos, az 5400-as pedig 0,18 mikronos gyártási technológiával. Az előbbi ára 89 dollár, az utóbbié pedig 329 dollár lesz majd, amikor - várhatóan 2000 közepén - megkezdődik a sorozatgyártása.

TM5400-as 256 KB másodlagos cache-sel lett felszerelve
Nem árnyékra vetődés volt tehát a Transmeta körüli felfokozott várakozás, a cég valóban komoly, versenyképes új technológiával jelent meg, és minden esélye megvan rá, hogy részt hasítson magának a processzorpiacból. A hatásos belépőt a jelek szerint komoly előkészítés előzte meg, hogy elkerülhessék azokat a hibákat, amik sok más processzorgyártó cég bukásához vezettek. A piacnak egy - igaz talán a legdinamikusabban fejlődő - szegmensére koncentráltak, ahol a leginkább versenyképesek tudnak lenni. Sikerült biztosítani a gyártókapacitást, így a bemutatkozáskor azonnal ki is tudják elégíteni az igényeket. Ugyanakkor most arra is fény derült, hogy a nagy titokról mennyire sokan tudtak: több mint 2000 céggel írtak alá titoktartási megállapodást, ami egyben arra is utal, hogy az új processzorokat támogató eszközökből és programokból sem lesz hiány.

Hogy a gondos előkészítés meghozza-e a gyümölcsét, azt egyelőre még nem lehet tudni. A kéziszámítógépek piacán ádáz verseny dúl, olyan nagy múltú cégek között, mint az Intel, a Hitachi vagy a MIPS. Kérdés, hogy a gyártók mennyire fogják felkarolni az új technológiát, és mennyire lehet megnyerni a vásárlók bizalmát az új név iránt. Komoly bizonytalansági tényező az is, hogy a Transmetának nincs saját gyártókapacitása. Mindezek ellenére azonban a cég egyelőre bizakodóan nézhet a jövőbe, a bemutatkozás jól sikerült.  • Tippek
  • Hírek