Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A tanítvány túlnőtt mesterén?

2004.11.25. 12:57
Az Intel legújabb Pentium 4-esei az AMD 64-bites megoldásához hasonlóan támogatják a régebbi, 32-bites kódok futtatását is. A csúcsprocesszor 3,6 gigahertzen fut, de készül 3,2 gigahertzes verzió is.
A Slashdot információi szerint az Intel szakított eddigi terveivel, és a Pentium 4 legújabb példányaiba az x86-64-es kód támogatását építi be. Annak a kódnak a támogatását, mellyel a nagyközönség eddig csak az AMD újgenerációs termékvonalában, az Opteron, Athlon 64 és AthlonFX modellekben találkozhatott.

Fontos lépés

Az Intel egyelőre még nem ismerte be nyíltan, hogy az AMD-nél már alkalmazott megoldásról lenne szó, helyette inkább az EM64T és IA-32e elnevezéseket használja legújabb terméke ismertetőjében. Azt azonban elismerte a társaság, hogy technológiája alapjaiban kompatibilis az AMD által már két éve használt x86-64-el.

A cég elhatározása nem jelentéktelen abból a szempontból sem, hogy a Windows XP x64-es verziója is csak az x86-64 és EM64T technológiákat támogatja (az első 64-bites Intel processzor, az Itanium kódkészletével például nem kompatibilis), a társaság tehát kényszerpályán mozgott, feltéve, ha nem akarta elveszteni az otthoni felhasználók egy jelentős részét.

Ügyes megoldás

Az AMD x86-64-es megoldása abból a szempontból jelentős, hogy magába olvasztja a régi és az új megoldásokat. Sokan éppen ezért eleinte nem is tekintették jól megtervezett processzornak az Athlon 64 és Opteron gépeket. A bírálók az AMD szemére vetették, hogy a kompatibilitás megőrzése érdekében nem szabadult meg az x86-os kód gyermekbetegségeitől.

Egy azonban biztos: az Intel szerverekbe szánt 64-bites gépe, az Itanium csak a speciálisan I64-re írt szoftvereket tudja futtatni. Ugyanakkor az AMD technológiája remekül elboldogul a korábbi, 32-bites rendszerekkel (lényegében az otthoni operációs rendszerek túlnyomó többsége, még a Windows XP is ilyen), és a később megjelenő 64-bites kódokat is gond nélkül futtatja.

A Pentium 4-esek új generációja hamarosan a boltokba kerül. Az új processzorokat 90 nm-es gyártástechnológiával készítik, a L2 cache méretük egy megabájtos lesz, 800 megahertzes rendszerbuszt használnak, jelölésük 3,2F, 3,4F és a csúcsmodellé 3,6F.