Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Tévé lesz az iMac

2007.03.21. 11:10
Új iMackel léphet piacra idén az Apple. A közepesen megbízható források szerint csak a két nagyobb modell frissül, ezek viszont vékonyabbak, keskenyebbek, okosabbak lesznek a jelenlegi verziónál.

A különböző netes pletykaoldalak szerint rövidesen megjelenhet az iMac utódja. A cikkekben több a ha, mint a tény, de a sztori egész hihető: az Apple három éve mutatta be a formát, és azóta alig változtatott rajta valamit. Bár közben pár centivel vékonyabb lett a gép, belekerült az iSight webkamera, és megjelent a 24 colos verzió is, az átlagos felhasználó egészen biztosan nem venne észre különbséget a mai és a 2004-es iMac között.

Új célok

Az Appleinsider szerint az új iMacet ugyanaz a díjakkal teletűzdelt Jonathan Ive tervezi majd, akinek a mostani szériát köszönhetjük. Az új gép viszont még a jelenlegi iMacnél is vékonyabb lesz, de keskenyebb is: ha lehet hinni a pletykáknak, akkor akár el is tűnhet a monitor alján található, egyébként nem különösebben vastag sáv. Úgy tűnik, az új iMac valójában csak egy vékony monitor lesz, a számítógépet meg majd elrejtik valahová az lcd-panel köré, mögé.

A design-váltásnak szakértők szerint is eljött az ideje. A mostani szériát megelőző iMac egy évvel rövidebb ideig volt forgalomban, így sokan már 2006-ra várták a váltást. Tavaly viszont más munkája akadt az Apple-nek: le kellett vezényelni az átállást az Intel processzoraira, és életet kellett lehelni a laptopcsaládba. A kaliforniai cég hordozható gépei népszerűtlenebben voltak az elvárhatónál, de a MacBooknak és a MacBook Prónak hála az Apple jelentősen növelni tudta piaci részesedését ebben a szegmensben. Most viszont már van idő az asztali gépre is, az Appleinsider szerint.

Csak a nagyon

A lap úgy tudja, a design-váltás csak a 20 és a 24 colos modelleket érinti, a 17 colos verziót nem. Arról nincs információ, hogy mi lesz a kisebbik verzióval, lehet, hogy megszüntetik, de az is elképzelhető, hogy változatlan formában, olcsóbban tovább él, ahogy az első generációs iMacek eMac néven tették.

A frissítés után elképzelhető, hogy tv tuner kerül az iMacbe, így a 20 és a 24 colos modell az otthoni szórakoztatás középpontjába kerülhet. Nem a nappaliba, figyelmeztetnek a lapok, mert oda nagyobb kijelző passzolt, és ebbe a szobába az Apple amúgy is az Apple TV-t szánja, de a hálókba pont elég ez a méret. Az iMac tehát tévé, médiacenter és számítógép is lenne egyben, amíg át nem venné a hatalmat az egész emberiség felett.