Donát
-4 °C
2 °C

Szeptemberben új iPod és új iMac

2006.08.30. 10:30
Információink szerint szeptember közepén megújul az Apple két sikerterméke, az iPod és az iMac, de frissülhet a Mac mini is. Lehetséges, hogy csak a gyártásmenetben lesznek kisebb átalakítások, de az sem elképzelhetetlen, hogy a vásárlók is látják majd a változást.

Frissített iPodot és iMacet dob piacra az Apple, tudtuk meg céges forrásunktól. A társaság egy európai részlegénél dolgozó alkalmazott szerint szeptember közepére várhatóak a módosított modellek. Pontos részleteket nem sikerült megtudni, az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy csak kisebb ráncfelvarrásról lesz szó.

Több szín?

Az iPod frissítésére már régóta várnak a szakértők, egészen pontosan a nagyképernyős verzió megjelenésére számítanak a legtöbben, a jelek szerint hiába. Az elképzelések és az eddig megjelent grafikák szerint egy 16:9-es képarányú készülék kerül majd a boltokba a távoli jövőben, amiről valószínűleg eltűnik a jól megismert navigációs kerék: pontosabban megmarad, de nem fizikailag, csak virtuálisan, az érintőképernyőn. Erre a lejátszóra azonban egyes hírek 2007-nél előbb nem lehet számítani, aki videót akar iPodon nézni, annak addig is ott az ötödik generáció.

Ha tényleg csak ráncfelvarrás következik, akkor valószínűbb, hogy most csak a már meglévő sorozatok átalakított verzióját dobják piacra. Elképzelhető, hogy bemutatják az iPod nano 8 gigabájtos verzióját, és leárazzák a mostani modelleket, hogy versenyben tudjanak maradni a konkurenciával. Olyan hírek is megjelentek a közelmúltban, hogy a legsikeresebb iPod új burkolatot kap, és több színben is meg lehet majd vásárolni.

Marada régi

Az iMac az Index információi szerint alapvetően nem változik, tehát marad a két évvel ezelőtt bemutatkozott, azóta csak kisebb módosításokon átesett dizájn. Lehetséges, hogy csak a gyártásban lesznek kisebb átalakítások, de az a legvalószínűbb, hogy új processzort kap a gép, amit forrásunk is megerősített.

Az Apple legerősebb otthoni felhasználóknak szánt asztali gépében ugyanis még mindig az Intel Core Duo mobilprocesszorok dolgoznak, miközben már másfél hónapja megjelentek a jóval nagyobb teljesítményre képes asztali Core 2 Duók. Ezekkel akár 70 százalékkal is növekedhetne a legerősebb iMac számolási teljesítményre, de az is elképzelhető, hogy a Core 2 Duo mobilverziója, a hétfőn bemutatkozott Merom kerül az iMacbe. Ez legfeljebb 40 százalékos gyorsulást eredményezne, viszont továbbra is némán üzemelhetne a gép.

A Think Secret szerint rövidesen a Mac mini is megújul. A mérsékelten megbízható híroldal úgy tudja, hogy a változtatás csak a processzorokat érinti. A frissítés keretében eltűnik az 1,5 gigahertzes, egymagos rendszer, a mostani erősebb konfiguráció, az 1,66 gigahertzes Core Duo lesz a belépőszint. Az új csúcsminiben 1,83 gigahertzes kétmagos Intel csip dolgozik majd, ha igaz.