Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ujjlenyomat-leolvasó mosógép lusták ellen

2005.05.03. 11:55
Egy spanyol dizájner tökéletes megoldást talált az otthoni munkamegosztásra. A Your Turn elnevezésű mosógép nem engedi, hogy kétszer ugyanaz az ember használja.

Az ujjlenyomat-leolvasó technológiával felszerelt háztartási eszköz azzal a céllal készült, hogy levegye a terhet arról a személyről, aki a háztartásban egyedüliként végzi a legtöbb házimunkát.

Macsó férfi, sör, mosógép

Pep Torres, a barcelonai DeBuenaTinta dizájnere apák napján mutatta be a mosógépet. "Azt gondoltam, hogy ezzel a termékkel végezhetek a macsó férfiakkal, akik semmit nem tesznek a ház körül, csak ülnek, és isszák a sörüket. Spanyolország változik, és én is szeretnék újítani. Szeretném, ha a férfiak többet segítenének a házimunkában" - nyilatkozta a BBC-nek.

A néhány hét múlva a boltokba kerülő Your Turn regisztrálja a háztartásban élők ujjlenyomatát egy számítógéphez csatlakoztatható érzékelő segítségével. A szenzor szoftvere csak abban az esetben engedi beindítani a mosógépet, ha előzőleg másik ujjlenyomatot érzékelt, vagyis ha másik személy használja, mint előzőleg.

Játssza ki, vágja le ujját!

A tréfás kedvű Torres szerint a lusták így is megtalálják a házimunka elkerülésének módját. "Ha valaki ki akarja játszani a rendszert, le kell vágnia az egyik ujját. Végülis a kisujjat úgysem nagyon használjuk" - fogalmazott. "De komolyra véve a szót, egyetlen lehetőség van csak a Your Turn hatástalanítására. Meg kell találni a szenzor kábelét, kihúzni a gépből, átcsatlakoztatni a számítógépre, és újraprogramozni az egész rendszert. Direkt ilyen nehéz a változtatás, mert csak így van értelme az egésznek" - tette hozzá.

A Your Turn biztonságos és gyerekbarát is, ugyanis a kisgyerek véletlenül sem tudja elindítani. Egyetlen probléma azért akad, ugyanis az érzékelő fennhatósága csak arra terjed ki, hogy ki indítja el a gépet. A ruhák bepakolására, és a teregetésre már nem figyel.