Judit
2 °C
7 °C

Nem felejt az új RAM

2002.04.15. 14:14
Nagy adattömegek tárolására is alkalmas az új típusú RAM, mely újraindításkor sem felejt. A memória olyan vékonyfilm-részecskékkel működik, melyek elektronikusan programozhatók arra, hogy milyen mértékben engedjék át az elektromosságot, és ezt a tulajdonságukat kikapcsoláskor sem veszítik el. A chip ezerszer gyorsabb, mint a mai flash-memóriák.
A számítógép operációs rendszerének időigényes betöltése minden alkalommal, mikor újraindítjuk a számítógépünket, véglegesen a múlté lehet egy új típusú memóriachip megjelenése nyomán. Az új vékonyfilm-technológiára épülő eljárás az általánosan elterjedt tranzisztoros architektúra helyett ellenállásokkal működik.

Gyors és nem felejt

'A mi memóriánk a legtöbb számítógépben használtakkal ellentétben kikapcsoláskor nem felejt, és nem mechanikus.' - mondta Alex Ignatiev, a houstoni egyetem munkatársa, az új technológia kifejlesztőinek egyike. A PC-kben ma két típusú memória van: RAM, amely ugyan gyors, de ha nincs feszültség alatt, elveszíti az adatokat, és nagy adattömegek tárolására képes mágneses háttértárak, melyek azonban mechanikusan működnek, ezért lassúak. Az ellenállásos memória mindkét típust helyettesíteni tudja.

Nincs mechanika

'Ez egy teljesen elektronikus, tartós memória, a merevlemezekben használt mechanikus alkatrészek nélkül - mondta Ignatiev. Ezért kikapcsolás és újraindítás esetén a felhasználók semmilyen adatot nem vesztenek el, akkor sem, ha előzetesen nem mentették munkájukat. Az új technológia mintegy ezerszer nagyobb sebességen működik, mint a ma leggyorsabb flash-memória.

Vékonyfilmen a jövő

Az áttörés olyan vékonyfilm-részecskéknek köszönhető, melyek elektronikusan programozhatók arra, hogy jobban, vagy kevésbé engedjék át az elektromosságot. A technológiát a japán Sharp cég licenceli. Sheng T. Hsu, a Sharp amerikai laboratóriumának munkatársa azt mondta, hogy ez a megoldás a szélessávú internetrendszerek számára ideális, és felhívta a figyelmet a technika előnyeire: kis feszültségen működik, nagy sebességgel és alacsony energiafogyasztás mellett. Az új chipek három éven belül megjelenhetnek, és várhatóan olcsóbbak lesznek mai társaiknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?