Szilárda
-4 °C
3 °C

Új processzor az Xbox 360-ban

2007.10.01. 07:55
Mostantól fejlettebb gyártástechnológiával készülnek az Xbox 360-ak. Kisebb lehet a fogyasztás, a gép megbízhatósága drámaian javulhat, és már árcsökkentésre is lehet számítani.

A külföldi híroldalak szerint elkezdték forgalmazni a 65 nanométeres processzorral szerelt Xbox 360-akat. A Halo 3 tiszteletére készített gépek már a Falcon kódnevű sorozatba tartoznak. A konzol szétszedése közben a bloggerek és a tesztelők felfedezték, hogy újfajta hűtőborda került a hárommagos processzorra, az új verzión már nincs hőelvezető cső, ami jó eséllyel a Falconra utal: a 65 nanométeres verzió ugyanis másmilyen hűtést igényel, mint a kezdetek óta gyártott 90 nanométeres.

Olcsóbb lehet

Másfajtát, konkrétan kevesebbet: a frissebb gyártástechnológiának hála a csip fogyasztása alacsonyabb lehet, ami jótékony hatással lehet a villanyszámlára, a konzol élettartamára és a hangjára is, igaz, az Xbox nem elsősorban a csipek, inkább az optikai meghajtó miatt elviselhetetlenül hangos. A konzol megbízhatósága viszont drámaian javulhat: a gyakran jelentkező, piros fénnyel jelzett hibajelenséget elsősorban az alkatrészek melegedése okozza, márpedig a Falconban a grafikus mag is fejlettebb gyártástechnológiával készül, így stabilabb lehet az Xbox 360.

A 65 nanométeres gyártástechnológia bevezetéséről már hónapok óta lehet tudni, az átállás egyben olcsóbb gyártást is tesz lehetővé, hiszen ugyanabból a szilíciumszeletből több processzor jön ki. Ez nem jelenti feltétlenül a konzol árcsökkenését, de a Microsoft könnyebben alakítja majd az árat, vagy legalábbis nagyobb lesz a haszna. Augusztus óta mindenesetre kevesebbe kerül az Xbox 360, a 400 dolláros modell 350-ért, a 300-as 280-ért vihető haza. Ha a redmondi cég tovább csökkenti a konzol árát, akkor már a Wii kategóriájába érünk: a hadonászós játékgép megjelenése óta 250 dollárba kerül, igaz, annyit adtak el belőle, mint kétszer annyi idő alatt az Xbox 360-ból, így a Nintendónak nincs oka árat csökkenteni. A Microsoft mindenesetre azt tervezi, hogy 18 hónapon belül áttér a 45 nanométeres gyártástechnológiára (pontosabban a partner), ami további mozgásteret ad a vállalatnak.

Az olcsóbb, hatékonyabb gyártás és a kisebb fogyasztás ellenére a processzor felépítése alapvetően nem változik. Az IBM csipje továbbra is hárommagos lesz, órajele 3,2 gigahertz, sebessége 116 gigaflops, ami 116 milliárd lebegőpontos műveletet jelent másodpercenként. A Xenonban 165 millió tranzisztor van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!