József, Bánk
-6 °C
0 °C

Mutáns uszony vagy súgógép?

2004.10.15. 08:55
Nem csillapodnak a találgatások azzal kapcsolatban, milyen elektronikus eszköz dudorodhatott az amerikai elnök öltönye alatt a szeptember végi nyilvános tévévitán. Teljesen rejtett fülbesúgót ezer euróért már lehet kapni, hiányzik viszont róla a titkosítás.
Egyre több szakértő és laikus értekezik a szeptember 30-án megrendezett televíziós vitában George W. Bush amerikai elnök hátán feltűnt púp ügyében. Az elnök öltönyének hátán látható kidudorodás sokak szerint tiltott súgógép volt.

Az amerikai weblogok gyorsan megegyeztek abban, hogy az idétlen dudor biztosan adóvevő. Ami így első hallásra rossz James Bond-történetnek tűnik, műszakilag könnyen kivitelezhető.

Csak hátulról látható

Az emberi hallójáratba behelyezhető olyan rejtett vevőkészülék, amelyet elölről és oldalról nem lehet látni, jelentette ki a Der Spiegel kérdésére Andreas Drießler, a hallókészülékekre specializálódott svájci Phonak vállalat munkatársa.

A fülbe tett vevőkészülék ráadásul kisebb is lehet, mint az ilyen formában hosszú évek óta létező hagyományos hallókészülék, mivel az előbbi teljesen más műszaki feladatot lát el, jelentette ki a specialista.

Súgásra tökéletes

A Phonak egyik leányvállalatánál a miniatűr vevőkészülék kereken ezer eurós összegért vásárolható meg. Ezeket leggyakrabban a színházi súgásban használják, illetve a biztonsági szolgálatok is gyakran rendelnek belőle.

Egy ilyen eszköz használata esetén természetesen semmilyen gyanús dudorra nem lett volna szükség, mivel a fülbe helyezett modul közvetlenül dolgozza fel a jeleket. Az adónak viszont legfeljebb 80-90 méteres távolságban kell lennie, különben megszakad a kapcsolat.

#alt#
A Comtek cég RC-216 nevű készüléke azonban tartalmaz egy külső, cigarettásdoboz méretű vevőegységet. A berendezés előnyeit James Atkinson megfigyelési specialista a furcsa Bush-dudor kapcsán külön cikkben ecsetelte.

Ott a kinövés

Atkinson különben október 11-én, több videó- és fényképfelvétel elemzése után arra a szakértői véleményre helyezkedett, hogy George Bush szeptember 30-án vezeték nélküli súgó-utasító rendszert viselt. A másik lehetőség szerinte az lehetne, hogy az elnöknek "egyfajta mutáns hátuszonya kezdett nőni."

A felsőtest mozgásának elemzéséből kiderül, hogy a nevezetes dudor közel sem képezi az öltöny részét, és nem is a rossz megvilágítás okozza, ahogy azt a Fehér Ház a találgatások beindulása után magyarázni próbálta.

Ahogy az elnök a karjait mozgatja, a dudor nem mozog a felsőtesthez képest. Hasonló történik, amikor Bush derékban elfordul, és a zakó elcsúszik a váll közötti dudoron. Amikor az elnök ráhajol a pódiumra, a dudor kontúrjai csak erősödnek, miközben az anyag valódi gyűrődése eltűnne a feszüléstől, jelentette ki a szakértő. Atkinson azt is megállapította, hogy az elnökön könnyű testpáncél lehet, amelynek kontúrjai átütnek az öltönyön.

Hirtelen tudás

A Cryptome.org arra emlékeztet, hogy a védett személyeken könnyen lehet olyan jeladó, amelyről a biztonsági szolgálatok nem szeretnének részleteket közölni. A tájékoztatásra és utasítások továbbítására használt rendszer jeleit titkosítással továbbíthatják, ami persze növeli az átviteli időt.

Az amerikai elnök mini-vevőkészülékére utaló jelek nem teljesen újak. Az amerikai kormány egyik korábbi tolmácsa már 2001-ben kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, ahogy Bush Megawati Soekarnoputri indonéz elnökkel találkozva hirtelen támadt rendkívüli tárgyi ismeretről tett tanúságot. Hasonló gyanút fogalmazott meg Jon Weidner dokumentumfilmes is.

Az internetes közösség természetesen nem csak George Bush-t kritizálja. Egyesek úgy vélik, hogy demokrata kihívója, John Kerry is megsértette a viták hivatalos szabályait. Vannak ugyanis, akik a tévévitáról készült felvételen látni vélik, ahogy Kerry valamit, talán egy papírt elővesz a zakójából, és a pódiumra helyezi. Az elnökök nyilvános vitáján semmilyen segédeszközt nem lehet használni.