Ivó, Milán
EUR 384,61 Ft
USD 363,38 Ft
5 °C
26 °C

Útdíjfizetés lézerrel és mikrohullámmal

2002.05.31. 14:21
Megszületett a döntés az osztrák autópályák útdíjrendszerének üzemeltetésére kiírt pályázatban. A Benetton tulajdonában levő olasz Autostrade a Kapsch osztrák elektronikai vállalattal 2004-ig kiépíti a világ első teljes lefedettségű elektronikai útdíjbehajtó rendszerét. A mikrohullámú kapukból, lézerszkennerekből és videokamerákból álló rendszer lekörözte a Siemens GPS-alapú megoldását.
Ausztriában sokan győzelemként ünnepelik a megbízás odaítélését. "Nemzetközi delegációk fogják csapatostul megtekinteni a rendszert" - vélte Peter Newole, az Autostrade szóvivője. Arra számítanak, hogy tucatnyi ország, köztük Németország, Nagy-Britannia, Svédország, Spanyolország és Görögország alkalmazni fogja ugyanezt az újdíjrendszert.

Az elektronika gyártásáért és telepítéséért felelős Kapsch TrafficCom a tőzsdére lépést tervezi, ami ritkaságnak számít az újgazdaságban tapasztalható általános gyengeség közepette.

Mikrohullámú kapuk

A döntést sok osztrák építőipari vállalkozás is ünnepli. Végtére is a rendszer komoly infrastruktúrát igényel, számtalan mikrohullámú kapuval, amelyek az útpálya felett a forgalmat figyelik.

Kari Kapsch, a bécsi székhelyű családi kézben lévő vállalkozás igazgatósági elnöke visszautasította azt a vádat, hogy a technológia kiöregedettnek számítana. "A rendszer már nemzetközi szinten is bizonyított, és fiatalabb még a Siemens által kínált változatnál is" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón.

Ez utóbbi azonban ebben a formában nem igaz. A Kapsch rádióhullámú útdíjas rendszere alapjaiban az osztrák közlekedési minisztérium egyik szakértője által 1991-ben felállított specifikációkon alapul. Akkor a Tauernautobahn-AG kapta a kísérleti nyúl szerepét, és megbízták a kiírással. De ott mind a mai napig nincs automatikus útdíjfizető rendszer. Néhány vállalat csődje és bukása után végül a Kapsch tudott működőképes berendezést felállítani. A tesztüzemet az olasz Autostrada folytatta le.

Más cégek is tesztelnek

Ezalatt az Alcatel és a Siemens is megkezdte az elektronikus útdíjfizető rendszer fejlesztését. Többet közt infravörös jeladók használatát tesztelték, de ez végül nem bizonyult működőképesnek minden időjárási körülmény közepette. A Siemes végül teljesen egy műholdas alapú GPS-rendszerre állt át, ahol a járműben az egység elektronikus térképen követi az útvonalat, és beépített mobiltelefonon adja le a központba a tartózkodási helyet.

Ezzel szemben a Kapsch csak az autópályára felhajtás és lehajtás során regisztrálja a járműveket. Lézerszkenner tapogatja le a tengelyszámot és a teherautó formáját, felismerve ezzel a járműszerelvény méretét és felépítését.

Levonják a sofőr számlájáról

A számolt kilométerek alapján aztán azonnal kiszámolják az esedékes díjat, és levonják a tulajdonos bankszámlájáról. Ha valaki megkísérli becsapni a rendszert, például a fedélzeti egység kikapcsolásával, hogy megspórolja a kilométerenként esedékes 30 centes útdíjat, az út mentén elhelyezett kamerák automatikusan leolvassák a rendszámot és jelentik a központnak. Így a büntetőcédula a számlával együtt automatikusan érkezik.

Ennek ellenére néhány problémára fel kell készüljön az osztrák állami autópályaüzemeltető vállalat, az ASFINAG, amely 747 millió eurót fizet az Autostrada-nak a rendszer kiépítéséért. Az a gépkocsivezető például, aki a dugóban órákra elakad egy mikrohullámú kapu alatt, jókora adag sugárzásnak teheti ki magát. Kérdéses, hogyan viselkedik ilyenkor egy szívritmus-szabályzó.

A kabriósok szembe kapják

Hasonló kérdések merülnek fel egy kabrió lézeres letapogatása során, amikor a sugár a vezető szemébe juthat. A cégek már most nekiláthatnak jó ügyvédeket keresni. Sok kamionos meg fogja kísérelni, hogy mellékutakra térjen át.

Az ASFINAG évente 600 millió eurós bevételre számít, mely összeget a pénzügyminisztérium máris epekedve várja. Már több mint tíz éve követelik osztrák politikusok, hogy vezessenek be az ország autópályáin egy útdíjbeszedő-rendszert.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás