Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bitek a házon kívül

2006.01.19. 10:15
Adatküldési rekordot állított fel az Index.hu szerkesztősége: a másodperc törtrésze alatt sok száz gigabájtot mozgatott meg. Külső merevlemezeket teszteltünk.

Az áramszünettől kezdve a merevlemez besülésén át egészen a Windows operációs rendszerig bármi megsemmisítheti a munkánkat, és nincs rosszabb annál, mint amikor a saját hülyeségünk miatt kell kétszer ugyanazt végigcsinálni. Alapszabálya tehát, hogy mindig mindenről készüljön biztonsági másolat, amelyet persze nem azon a gépen kell elhelyezni, amelyiken éppen dolgozunk. Erre a problémára nyújtanak kitűnő megoldást a hálózatra köthető wincseszterek, amelykre nem kell vírusirtót telepíteni, mint egy Windows fájlszerverre, és nem is fogyasztanak el fölöslegesen sok száz wattot óránként.

Maxtor Shared Storage Drive

Ványadt irodai munkásoknak nem ajánlom a Maxtor adattárolóját, hacsak nem határozták el, hogy ezentúl munka közben is rendszeresen edzenek, hardvereket használva súlyzóként. A hálózatra köthető merevlemez több mint másfél kilót nyom, a burkolatának anyagából valószínűleg egy kisebb lábost is ki lehetett volna préselni. Nagyobbik változata háromszáz gigabájtos, és bár egyszerű hálózati meghajtóként is elérhető, mentéshez érdemes a Maxtor saját szoftverét használni. A program automatikusan típus szerint szétválogatja a lementett fájlokat, külön mappába helyezi a képeket, zenéket. A merevlemezen van két usb port is, amelyekre nyomtatót vagy külső usb merevlemezt lehet kötni - zseniális megoldás. Drága, körülbelül 79 200 forintba kerül.

 

Co-Run

Fujitsu Siemens Storagebird Lan

Stílusos, mint egy szürke zakót kopottas farmernadrággal kombináló hivatalnok, de legalább csendes - egy percig sem zavarta a munkámat. Tárterülete kereken 160 gigabájtos, és belső hálózati meghajtóként vagy ftp szerverként funkcionál; előbbit harmincketten, az utóbbit meg tizenhatan használhatják, azaz egyszerre negyvennyolcan írhatják-olvashatják az adatlemezeit. A teljesen érhetetlen okból tárolómadár névre keresztelt kütyü nem tartalmaz kirívó extrákat, viszont speciális szoftverek telepítése nélkül is elkezdhető a használata, csupán a hálózati ip-címét kell ismerni. A környezettudatos gyártó külön cédén ad alapinformációkat a hardverek környezetkárosító hatásáról, illetve az újrahasznosításról.

 

Fujitsu-Siemens

VIPower USB 2.0

Kizárólag mérete miatt soroltam e megosztható merevlemezek közé ezt az usb adattárolót: kábeleivel együtt is simán elfér egy gatyám zsebében. A rajta lévő adatokat nemcsak hálózaton lehet megosztani (például a Windows bütykölésével), hanem kézzel is: oda kell adni egy másik embernek, aki aztán ráköti a számítógépének valamelyik szabad usb portjára. Két összetevőből áll: a VIPower külső házából, és egy tetszés szerinti laptopmerevlemezből, és körülbelül fél perc alatt összeszerelhető. Ára a merevlemez kapacitásától függ: a pillekönnyű ház körülbelül ötezer forint, a bele való 2.5 inches merevlemez hatvan gigabájtos változata meg körülbelül harmincötezer.

 

ViPower