Ágnes
-1 °C
2 °C

Ultraszélessávú lesz a bluetooth

2005.05.05. 10:00
Csökkenhet az egymással nem kompatibilis drótnélküli hálózati technológiák száma, miután a bluetooth fejlesztői szerdán bejelentették, hogy a jövőben együttműködnek az ultrawideband fejlesztőivel.

Most tobzódunk a drótnélküli hálózati technológiákban, van wifi, zigbee, bluetooth, ultrawideband és nfc, amelyek mind hasonlóan működnek, de nem egymással. Az összeférhetetlenség azzal magyarázható, hogy mindegyik technológia más-más feladatra van kitalálva, a wifi például nagy hatótávolságú és gyors, de nagyon sok áramot zabál, ezért az apróbb hordozható eszközökbe inkább takarékos bluetooth csatolót érdemes építeni, ami lassú.

Mivel nagyon sok cég - például az Intel és a Motorola - a bluetooth és az ultrawideband fejlesztői csoportjának is a tagja, természetes volt, hogy a problémát nem egymástól függetlenül oldják meg, hanem közösen. Az ultrawideband egyébként nagyon gyors: az eszközök öt-tíz méteres távolsága esetén valahol száz és kétszáz megabit per másodperc között van a sávszélessége.

A mérnököknek persze még számos fontos kérdést tisztázniuk kell, például az ultrawideband közösségében két szembenálló csoport alakult ki, amelyek más megoldásokat építenének a szabványba, és a technológia még az európai és ázsiai szabályozó testületek jóváhagyására vár.

A Cnet informatikai szaklap szerint az ultrawideband és bluetooth eszközök pár éven belül megjelennek, és először valószínűleg számítógépekben lesz ilyen csatoló.