Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Egy kiló alatt a világ legkönnyebb laptopja

2006.11.07. 11:25
Japánban december elejétől kapható lesz a Sony új szuperkönnyű laptopja, a Vaio Type G. Akkumulátora egyetlen feltöltéssel 12,5 órán át üzemel, azok élettartamáról és esetleges felhevüléséről azonban nincsenek információk.

Néhány évvel ezelőtt nagyon sok rajongót szerzett magának a Sony az elképesztően vékony X505 laptoppal, de a gyártását elég hamar beszüntette, és a japán gyártó elfelejtett utódról gondoskodni. Most azonban elkészült az optikai meghajtó nélkül mindössze 898 grammos, optikai meghajtóval 984 grammos Sony Vaio Type G, amelyet a Sony szerint a világ legkönnyebb laptopja.

A 12,1 collos kijelzővel felszerelt Vaio G eleinte csak Japánban lesz kapható alig több mint ezernyolcszáz dollárért, azaz 384 ezer forintért. A Sony leírása szerint egyetlen feltöltéssel állítólag 12,5 órán át működőképes, de a teljesítménye messze nem a legjobb, mert csak három gyengébb processzortípussal kapható: Celeron, Core Solo U1300 vagy U1400 pakolható bele.

A Sonyval kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy hibás akkumulátoraiból augusztus óta körülbelül 9,6 milliót hívtak vissza. Elsőként a Dell kért vissza az ügyfeleitől 4,1 millió akkut, mert több gépe is kigyulladt, aztán az Apple majdnem egymilliót, majd a Fujitsu Siemens, a Hitachi és még sorolhatnánk. A Sony mindezek ellenére bizakodó, abban reménykedik, hogy az új laptop segítségével túljut majd a nehézségeken. A vállalat 2007 márciusáig 4,2 millió Vaio számítógépet tervez eladni.