Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Hibrid noteszgép milliomoscsemetéknek

2001.10.05. 08:10
A Sony Vaio noteszgépcsalád GT1 nevű tagja egy mini noteszgép és egy digitális kamera keresztezéséből született. Első ránézésre inkább jópofa, mint használható dolognak tűnik, a teszt során azonban előnyeire is fény derült. A Transmeta Crusoe processzorára épülő, Windows ME-t futtató minigép széle-hossza kisebb egy A4-es lapnál, és súlya is mindössze 1,1 kiló. Nagy hátránya azonban, hogy itthon 1,3 millió forintért lehet kapni - ennyi pénzért érdemesebb egy középkategóriás noteszgépet és külön kamerát venni.
A beépített kamera 640x480-as felbontású álló és mozgóképet is képes rögzíteni - ez utóbbi bőven elfér a 20 GB-os beépített merevlemezre. A minigép hátránya, hogy fotózáshoz az egész eszközt mozgatnunk kell, mivel a kamerát nem lehet lecsatolni róla. A 6,4 colos TFT-képernyő emiatt teljesen kifordítható, és különböző irányokba dönthető is. Mivel a kamerát nem lehet forgatni, csak dönteni, a gép mozgatását sajnos nem spórolhatjuk meg: néhány napos használat után bizonyosan kifejlődnek a művelethez szükséges izmaink.

Crusoe processzorra épül a minigép

A parányi doboz belsejében egy Transmeta Crusoe processzor ketyeg, 600Mhz-en. Ez manapság már kevésnek tűnhet, a gép azonban tavaly ősszel jelent meg Japánban, akkoriban ez a teljesítmény elég jónak számított. A 128 MB memóriával rendelkező GT1 20GB-os merevlemezének köszönhetően továbbra is használható, bár nem csúcsteljesítményű darabnak számít.

Internetes közvetítésre ideális

Mivel 56k-s modemmel és hálózati kártyával is ellátták, a noteszgép tökéletesen alkalmas lenne internetes közvetítésre, a hang- és képkimenet használatával pedig remek prezentációs eszközként is használható. Mint a legtöbb hibrid azonban, a GT1 sem használható teljes értékű kameraként, sem noteszgépként. Kamerának túl nagy és nehéz, ehhez képest viszont kicsi a kép felbontása, noteszgépként pedig túlságosan kis teljesítményű a mostani modellekhez képest.

Ha nem várunk el tőle csúcsteljesítményt, a kamera meglepően jó képet ad 640x480-as felbontásban (ez egyébként a beállítható legnagyobb), és a beépített effektek használatakor sem lassul le túlságosan a szerkezet. Jó ötlet a kijelző forgatásának lehetősége is, bár ezzel meg az a gond, hogy ha nem pontosan szemben állunk vele, akkor néhány homályos folton kívül nem sok minden látszik.

Apró kezűek előnyben

A kamera használatát mellőzve egyszerű notebookként is jól használható, köszönhetően a viszonylag gyors processzornak és a megfelelő méretű háttértárnak. A géppel előre telepítve kapunk egy komplett Office 2000 csomagot (Word, Excel, stb). A billentyűzet átlagos felhasználóknak esetleg túl kicsi lehet, de rutinos notebookosoknak nem fog gondot okozni a használata.

Milliomos célközönség

Mindezen előnyök és hátrányok ismeretében kérdés, hogy a gyártó (vagy a forgalmazó) kinek szánja a GT1-et. Ha ugyanis az itthon 1,3 millió forintért árul termék célközönségét tekinjük, nem igazán lehet eldönteni, hogy unatkozó milliomoscsemetéknek, hetente többször külföldön tárgyaló szorgalmas öltönyösöknek vagy esetleg ultragazdag újságíróknak szánták. Noteszgépnek mindenestre használható, de ekkora összegért már árulnak alig valamivel nehezebb, 15 colos képernyővel ellátott és jóval nagyobb teljesítményű gépet is, sőt még egy középkategóriás digitális kamera is belefér a GT1 árába.

Vaio GT1 (PCG-GT1) adatok
Operációs rendszer Microsoft Windows Millennium Edition
Processzor Transmeta Crusoe TM5600 600MHz
Memória 128 MB SDRAM
Videokártya ATI RAGE Mobility-M1, 8 MB RAM
LCD-képernyő 6.4", XGA (1024x768 dpi) színes TFT
Kamera 1/4 type CC D68 10,000 pixels (effektív 340,000 pixel) (F= 3.3 - 33 mm F1. 7- 2.2)
Merevlemez 20 GB Ultra ATA
Modem Beépített 56 kbps
Fogyasztás 37 watt
Méret 241 x 155.5 x 45 mm
Súly 1,1 kg (a legkönnyebb akkuval)