Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Újságírókon tesztelik az új CD-védelmet

2002.04.10. 12:24
A másolt zenék elleni harcban a kiadók a védett CD-lemezekben látják a megoldást. A BMG, a világ öt legnagyobb lemezkiadójának egyike hétfőn bejelentette, hogy a kritikusoknak, viszonteladóknak és a szakmabeli közönségnek megjelenés előtt kiadott promóciós CD-ket is műszaki védelemmel látja el.
A világ nagy lemezkiadói alkotta ötösfogat (Vivendi Universal, Sony Music, EMI Group , Warner Music és a BMG) azt reméli, a lemezeken alkalmazott védelmi eljárások elejét veszik a CD-k "rippelésének", vagyis a zenei anyag könnyen kezelhető, csereberélhető MP3-as formátumba másolásának.

Jogvédett promo lemezek

A védelemmel ellátott promóciós anyagok legfontosabb előnye, hogy a szakértő közönség is véleményt alkothat a technológiáról. Nem mellékesen azt reméljük, a védelem elejét veszi annak is, hogy a felvételek túl korán nyilvánosságra kerüljenek - nyilatkozta a Reutersnek Kevin Clement, a BMG új média üzletágának vezetője.

A népszerű számok, például az Outkast együttes Stankonia-ja, vagy D'Angelo-tól a Voodoo az azóta bezárt, és épp a BMG segítségével fizetős formában lassan beinduló Napster zenebörzén keresztül már hetekkel azelőtt nyilvánosságra került, hogy a lemezek megjelentek volna a boltokban.

Minden szám kétszer

A BMG bejelentette, hogy a legtöbb védett CD-lemeze a zeneszámok két példányát is tartalmazza majd. Az egyik ezek közül a CD-berendezések által kezelt formátum, a másik a Microsoft WMA formátumának kódolt változata, a számítógépes és discman-es lejátszáshoz

A nagy lemezcégek közül még egyik sem szánta el magát a védett CD-formátum teljes körű alkalmazására, mert Európából származó vásárlói reklamációk szerint a módosított lemezeket néhány CD-lejátszó nem képes kezelni.

Hallgathatatlan Natalie és Celine

A BMG például tavaly Nagy-Britanniában piacra dobta Natalie Imbruglia White Lilies című albumát, de a boltokba számos panaszos ügyfél visszahozta a CD-t. A Sony Celine Dion albuma (A New Day Has Come), amelyet múlt hónapban kezdtek árusítani a kontinensen, számos számítógépet lefagyasztott.

A BMG egy közleményében annak a reményének adott hangot, hogy esetleg megtalálhatják azt a másolásvédelmi eljárást, amely a vásárlókat nem fosztja meg a zenei élménytől, az előadókat pedig a remélt honoráriumuktól.

A lemezkiadó nem volt hajlandó megnevezni, mely cégekkel működött együtt az új védelemmel ellátott promóciós lemezek elkészítésénél. Kevin Clement mindenesetre azt reméli, az áprilisban szétküldendő bemutató példányok gyakorlatilag minden CD-lejátszóval kompatibilisek lesznek.