Erzsébet
1 °C
4 °C

Újságírókon tesztelik az új CD-védelmet

2002.04.10. 12:24
A másolt zenék elleni harcban a kiadók a védett CD-lemezekben látják a megoldást. A BMG, a világ öt legnagyobb lemezkiadójának egyike hétfőn bejelentette, hogy a kritikusoknak, viszonteladóknak és a szakmabeli közönségnek megjelenés előtt kiadott promóciós CD-ket is műszaki védelemmel látja el.
A világ nagy lemezkiadói alkotta ötösfogat (Vivendi Universal, Sony Music, EMI Group , Warner Music és a BMG) azt reméli, a lemezeken alkalmazott védelmi eljárások elejét veszik a CD-k "rippelésének", vagyis a zenei anyag könnyen kezelhető, csereberélhető MP3-as formátumba másolásának.

Jogvédett promo lemezek

A védelemmel ellátott promóciós anyagok legfontosabb előnye, hogy a szakértő közönség is véleményt alkothat a technológiáról. Nem mellékesen azt reméljük, a védelem elejét veszi annak is, hogy a felvételek túl korán nyilvánosságra kerüljenek - nyilatkozta a Reutersnek Kevin Clement, a BMG új média üzletágának vezetője.

A népszerű számok, például az Outkast együttes Stankonia-ja, vagy D'Angelo-tól a Voodoo az azóta bezárt, és épp a BMG segítségével fizetős formában lassan beinduló Napster zenebörzén keresztül már hetekkel azelőtt nyilvánosságra került, hogy a lemezek megjelentek volna a boltokban.

Minden szám kétszer

A BMG bejelentette, hogy a legtöbb védett CD-lemeze a zeneszámok két példányát is tartalmazza majd. Az egyik ezek közül a CD-berendezések által kezelt formátum, a másik a Microsoft WMA formátumának kódolt változata, a számítógépes és discman-es lejátszáshoz

A nagy lemezcégek közül még egyik sem szánta el magát a védett CD-formátum teljes körű alkalmazására, mert Európából származó vásárlói reklamációk szerint a módosított lemezeket néhány CD-lejátszó nem képes kezelni.

Hallgathatatlan Natalie és Celine

A BMG például tavaly Nagy-Britanniában piacra dobta Natalie Imbruglia White Lilies című albumát, de a boltokba számos panaszos ügyfél visszahozta a CD-t. A Sony Celine Dion albuma (A New Day Has Come), amelyet múlt hónapban kezdtek árusítani a kontinensen, számos számítógépet lefagyasztott.

A BMG egy közleményében annak a reményének adott hangot, hogy esetleg megtalálhatják azt a másolásvédelmi eljárást, amely a vásárlókat nem fosztja meg a zenei élménytől, az előadókat pedig a remélt honoráriumuktól.

A lemezkiadó nem volt hajlandó megnevezni, mely cégekkel működött együtt az új védelemmel ellátott promóciós lemezek elkészítésénél. Kevin Clement mindenesetre azt reméli, az áprilisban szétküldendő bemutató példányok gyakorlatilag minden CD-lejátszóval kompatibilisek lesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?