Emőke
-4 °C
9 °C

Elszalad és elbújik a szőrös vekker

2005.03.25. 12:18
A Massachusetts Institute of Technology média laboratóriumának egyik új fejlesztése Clocky, a szőrös vekker, amely a nehezen ébredőknek is garantált és pontos ébresztést nyújt. Más ipari formatervezők kreativitását is megmozgatta az izgalmas ébredés lehetősége, így találták ki a plafonról csüngő elszökdöső gömböt, és a rezgő párnát is.
Amennyiben a reggeli csörgés után a tulajdonos szundi-funkcióra állítja a Clocky-t, vagyis megnyom egy gombot, hogy egy meghatározott idő múlva újra jelezzen az óra, Clocky kerekei segítségével legurul az éjjeli szekrényről, elszalad, majd elbújik, és legközelebb addig csörög, amíg a felébredni vágyó tulajdonos meg nem találja.

Vekkerbújócska

A vekkerbújócska garantálja a biztos ébredést, ráadásul az apró kerekekkel ellátott szerkezetet olyan processzorral látták el, amelynek segítségével Clocky képes minden nap másik búvóhelyet találni magának.

Gauri Nanda, a MIT fejlesztőjének beszámolója szerint Clocky dizájnját saját macskája inspirálta, aki ébresztés gyanánt minden reggel megharapta a lábát. A fejlesztő véleménye szerint a reggeli ébredéskor (amelyet a nap leggyűlöltebb időszakaként jellemez) nem mindegy, hogy milyen küllemű az elszaladós ébresztőóra.

"A fejlesztésem az ipari formatervezés azon ágához illeszkedik, amelyek egy nagyon egyszerű formát ruháznak fel megfelelő intelligenciával. A tárgy elvégzi a maga feladatát minden fajta hozzáadott bonyolultság nélkül " - fogalmaz Nanda.

Alternatív ébredés

#alt# A Clocky gyártása még nem indult be, de fejlesztője szerint viszonylag egyszerű és olcsó lesz az előállítás. Várhatóan kevesebb mint 20 dollár (körülbelül 3800 forintnak megfelelő összeg) lesz az ára.

Az alternatív ébresztőóra-fejlesztés lehetősége nem csak a rangos MIT-tudósok érdeklődését mozgósítja. Hayat Benchenaa holland ipari formatervező plafonról csüngő harangozó, fénylő gömbje is ebbe a kategóriába tartozik.

Lógó, harangozó, szökdöső gömb

A mennyezetről az ágy fölé lógatott gömb színes fénycsóvát bocsát ki, illetve harangozik az ébresztés időpontjában, és csak akkor hagyja abba, ha ébredező tulajdonosa megérinti. Azonban ahogy valaki álmosan felé nyúl, visszahúzódik a plafon felé, így a tulajdonos kénytelen magasabbra nyújtózni, újra és újra, amíg el nem éri a folyamatosan szökni próbáló gömböt. Fejlesztője szerint ez a termék is garantálja az ébredést.

Ébresztőpárna siketeknek

Chílei mérnökök hallássérültek számára dolgozták ki a rezgő ébresztőpárnát, amely egy előre beprogramozott időpontban felfúvódik majd összehúzódik, és ezzel ébreszti siket vagy hallássérült tulajdonosát.