Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kína saját DVD-szabványt akar

2003.11.20. 11:09
Kína bejelentette, hogy saját digitális videoformátumot fejleszt. Az EVD névre keresztelt formátumot az ázsiai piacra szánják.
Az EVD-rendszer a DVD-hez hasonlóan digitális video- és hangjelek, valamint adatok tárolására vállakozik. Míg ehhez azonban a DVD az MPEG-2 tömörítést alkalmazza, az EVD a New York-i On2 Technologies által kifejlesztett VP5 és VP6 tömörítőket, videokodekeket használja.

Olcsó licenc

Kína a saját nagyfelbontású rendszerre átállással csak előnyöket élvezne, idézte a heise.de híroldal Douglas A. McIntyre-t, az On2 elnökét, aki szerint sokkal előnyösebb a VP5 és VP6 kodekek használata az MPEG-2 vagy a készülő H.264 szabvány helyett. "Csakis a költségekről illetve a nagyobb tömörítésről van szó" - jelentette ki McIntyre.

A menedzser szerint az On2 megegyezett a kínai illetékesekkel, hogy EVD-lejátszóként 2 dollárért rendelkezésre bocsátják a kodekeket, az EVD formátumú lemezek után azonban nem követelnek jogdíjat.

Hollywood még nem döntött

"Ha abból indulunk ki, hogy százezernyi lemezt adhatnak el majd, a licencdíjak törlése komoly előnyt jelent" - tette hozzá McIntyre. Az viszont még korántsem biztos, hogy az EVD-specifikációk bármilyen támogatást kapnak a hollywoodi filmstúdióktól. Michelle Abraham, az In-Stat piackutató cég vezető elemzője szerint Hollywood még nem döntött a nagyfelbontású DVD-tartalmak ilyen felszabadításáról.

Szakítanak a szabvánnyal

A kínai kezdeményezés a különböző iparági szövetségek, például a DVD-Forum és a Blue-ray Group számára komoly támadást jelent, hiszen ezek között éppen arról megy a vita, hogy ki határozhatja meg a nagyfelbontású optikai tárolók egész világra kötelező szabványait.

Az EVD-specifikációk egyik bizonytalan részét a DVD-licencdíjak jelentik. Ha az EVD-készülékek a létező DVD-lemezeket is kezelni szeretnék, a kínai gyártók nem mentesülnének a DVD-szabvány szerinti díjak megfizetése alól.

A kínai elektronikaikészülék-gyártók a pekingi Nép Csarnokában tartott kiállításon mutatták be első EVD-lemezeiket és lejátszóikat. A kiállítást több minisztérium összefogásával rendezték meg.

Nem kell kék lézer

Az új eljárás bemutatásakor az amerikai LSI Logic bejelentette, hogy jelenleg egyedüli félvezetőgyártóként képes a nagyfelbontású EVD-technológia kiszolgálására. Az LSI Logic ezen kívül kódoló és dekódoló eljárásokat fejleszt, amelyek a saját DoMiNo médiaprocesszora architektúráján alapulnak. A kínai EVD-rendszer nagy felbontás mellett úgy képes egy lemezen rögzíteni egy kétórás filmet, hogy a lejátszáshoz nincs szükség a konkurens gyártók által fejlesztett, kék tartományban dolgozó lézerre.

Az új formátum terve 1999-ben született, fejlesztésén a Coding Technologies mellett a kínai állami intézetek és a kiemelt vállalatnak számító Beijing E-world Technology dolgoztak. A fejlesztőcsoport saját adatai szerint 25 szabadalmi beadványt nyújtott már be, és ezek közül hétre már pozitív választ kaptak. A kínai fejlesztők rövidesen további 40 szabadalmat terveznek benyújtani.