Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megérinthetjük a virtuális tárgyakat

2008.09.08. 07:15
Mechanikus kütyükkel és különleges, bedrótozott kesztyűkkel eddig is megtapogathattuk a virtuális térbeli objektumokat. Most japán kutatók fokuszált ultrahanggal is szimulálni tudták a tapintás érzését.

Szemeinket és füleinket elkényeztetik a weben elérhető filmek és zenék, és akár szagokat is küldhetünk egymásnak az interneten, ha ennek lenne értelme. Ujjainkat viszont folyton csak gyötörjük, porral belepett kemény műanyag gombokat böködünk naphosszat. A kontrollerek puhább gombjai nyújtanak némi felüdülést, és az erő-visszacsatolás rezgése is kellemes érzés, de ennél többre ma nem számíthatunk.

Hamarosan azonban a kezeink is megkapják, ami nekik jár, a számítástechnikai boltok polcain ugyanis hamarosan olyan kiegészítők jelennek meg, amelyek láthatatlan, de kézzel jól kitapintható virtuális tárgyakat varázsolnak a levegőbe. Az új ultrahangos kütyüt a Tokiói Egyetemen dolgozó Takajuki Ivamoto és munkatársai fejlesztették ki, és eltökélt szándékuk hasznosítani a találmányukat, írta a BBC.

A hang nyomáshullámok formájában terjed. Amikor az ultrahangos átalakítóból kibocsátott hallhatatlan hanghullámok interferálnak, olyan fókuszpont jön létre, amelyet szilárd objektumként érzékelünk. A prototípust egy kamera is kiegészíti, amely követi a felhasználó kezeinek a helyzetét, és a közelükbe viszi a fókuszpontot. Így érezhetik meg a virtuális tárgyakat.

Jelenleg a készülék csak függőleges irányban tud kifejteni némi erőt, de a kutatócsoport próbálja áthelyezni az ultrahangos átalakítókat, hogy minden irányból érezni lehessen a tárgyakat, és a fókuszpont erejét is növelni akarják, hogy jobban érezhető legyen a tárgyak kontúrja. Sajnos az ultrahang nem lehet túl erős, mert fülkárosodást okozhat, ami korlátozza a virtuális objektumok keménységét.

Ivamoto eszközét a háromdimenziós modellező szoftverek és a videojátékok is hasznosítani tudják. A virtuális tárgyakat mindkét kéz érzékeli, sőt, egyszerre többen is beszállhatnak a játékba. A kutatókat már megkereste néhány érdeklődő vállalat, így hamarabb termék lehet az ötletből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!