Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Telefon, rádió, műholdvevő látássérülteknek

2005.04.06. 12:34
Vakoknak és gyengén látóknak szánt technológiai eszközöket mutattak be a Vision 2005 elnevezésű nemzetközi konferencián, Londonban.

A mobiltelefonok közül a Svájcban gyártott MobiClick-et (vagy más néven Ezüsttelefont) ajánlották a konferencián, amely három nagy színes gombbal felszerelt egyszerűsített készülék. A gombok segítségével három, előre beprogramozott telefonszámot hívhat a tulajdonos, a hívásfogadás pedig ugyanúgy működik, mint a hagyományos készülékeknél.

MobiClick "Eredetileg azoknak a szülőknek terveztük a MobiClick-et, akik kisgyermekük holléte miatt aggódnak, és kapcsolatban szeretnének állni velük" - nyilatkozta a BBC-nek Roger Bessent termékmenedzser.

Túl egyszerű

A telefon akkumulátora 200 óra készenléti, és 60 óra beszélgetési időre képes, a készülék várhatóan ötvenezer forintos áron kerül a boltokba. A 2004-es CeBIT vásáron egyszer már bemutatták az Ezüsttelefont, akkor a Standard című német lap azt írta, hogy a felhasználók körében valószínűleg nem terjed el a készülék. Az idősek, a látássérületek, és a telefonok "rejtett" funkcióit lehetetlen ballasztnak érző felhasználók számára ugyanis ez a telefon sem jelent tökéletes megoldást. Hiszen akik egyszerű telefonra vágynak, azok talán többet szeretnének a három előre megadott szám hívásánál.

Sonus 1XT

Sonus 1XT Szintén látássérülteknek ajánlották az új Sonus 1XT nevű digitális rádiót, amely "felolvassa" a beállítás opcióit, bemondja az időt, és az állomás azonosítóját. A hangos órát a rádió fogantyújának megérintésével lehet aktiválni.

A Sonus azokat a szövegeket is felolvassa, amelyeket több rádióadó listáz a zeneszámok címével, vagy egyéb információkkal kapcsolatban a készülékek kijelzőjén. Követni azonban nehézkes, mert karakterről karakterre betűzi a felolvasóprogram a szavakat.

A Sonus 1XT körülbelül 43 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.

Pan opticus

Pan Opticus A Pan Opticus előnye szintén a felolvasó-program. A terméket (ami egy kisebb dobozhoz hasonlít) a műholdvevő és a tévé közé kell elhelyezni, és hangosan bemondja a műholdas csatornák információit. Felolvassa a műsorok címét és szinopszisát.

A Pan Opticust a műholdvevő távirányítójával lehet kezelni, és a hangosbeszélő opciót bármikor ki lehet kapcsolni.

A terméket egy suffolki székhelyű cég gyártja, év végén kerül a boltokba, várhatóan 54 ezer forintnak megfelelő összegbe fog kerülni.