Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tenyérbemászó asszisztens

2001.11.30. 11:23
Olcsó, könnyen bővíthető és elfér a zsebben: ez a Handspring Visor, a piacvezető Palm feltörekvő konkurensének alapszintű kéziszámítógépe. A monokróm kijelzős géppel ugyan internetezni még nem lehet, a metrón azonban megválaszolhatjuk e-mailjeinket, és összállíthatjuk a bevásárlólistát.
A Handspring Visor Deluxe PDA-t azért választottuk, mert ez a piacon kapható legalapabb, etalonnak számítható konfiguráció. Alapkiépítésben 8 MB memóriával rendelkezik, 16 MHz-es Motorola Dragonball EZ processzor hajtja, operációs rendszere a PalmOS 3.1. Abszolút helytálló a tenyérgép elnevezés, az enyémben legalábbis kényelmesen elfért. 160x160 pixeles, szürke skálás képernyője és beépített IrDA portja van, a számítógéphez USB-n keresztül kapcsolódik, elemmel működik.

Nem ismeri Magyarországot

Az első meglepetés akkor ért, amikor a gép bekapcsolása után kiderült, a készülék angol nyelvű. Még a Local settingsben sem engedi beállítani Magyarországot, mivel az nincs a listában. Meg kellett elégednem Ausztriával. Későbbi tapasztalataim azonban teljesen megváltoztatták a kissé negatív első benyomást.

A metrón is lehet jegyzetelni

Kezdjük a szövegbevitellel. A palm doksija szerint háromféleképpen lehet szöveget bevinni. A kiegészítő billentyűzetet nem sikerült kipróbálni, ezért megelégedtem két megoldással. Első a virtuális billentyűzet, amin a mellékelt fémtollal kell pötyögni. A másik a kézírás. Ez elsőre tűnik csak kicsit bonyolultnak, nekem már egy hét után is folyékonyan ment az írás. Kipróbáltam a BKV-n is: buszon nem az igazi, de a metrón azért simán ment az írás. Ezután néztem meg a mellékelt programokat. A legszükségesebb dolgok vannak feltelepítve: határidőnapló, emlékeztető, To Do List, számológép, levelezőprogram, címtár, világóra (ez a kedvencem) és egy kis költségnyilvántartó. Persze hiányoznak a játékok. Sebaj! Elő a mellékelt CD-t, azon rajta vannak.

Műanyag fedlap és bőrtok
5 különböző színben: grafitszürke, jég, kék, zöld, narancssárga 16 MHz Motorola Dragonball EZ processzor, 8MB RAM Monochrome érintés érzékelős háttérvilágításos LCD-kijelző, 160x160 pixel, 4 szürke árnyalat Infravörös port , Handspring modulfoglalat, beépített mikrofon 2x AAA ceruzaelem, 2 hónap üzemidő normál használat mellett Tartozékok: - fém mutatóceruza - USB HotSync bölcső Windows 2000, Windows98, Mac OS 8.1, Win95 OSR 2.1 és OSR 2.5, Win95 OSR 2.0-höz külön driver beszerezhető Szoftverek: - Palm OS 3.1H2 operációs rendszer (a magyar nyelvű változat internetről letölthető) - Címjegyzék, Határidőnapló+, Jegyzettömb, Számológép, Kiadások, Levelező, Világóra - kapcsolódás a MS Outlookhoz (Windows) - Palm desktop szoftver (Windows és Mac) Méret: 12,2 x 7.6 x 1.8 cm, 153 g
Letölthető a magyar operációs rendszer

Egy számítógépnek, oprendszernek meghatározó tulajdonsága a szoftverellátottsága. Ezzel nincs gond. Egy kis kutatás után rengeteg hasznos segédprogramra leltem. A gyártó oldalán is rengeteg link van. Egyébként a www.handspring.com oldal könnyen kezelhető. Minden megtalálható rajta. Ezután néztem meg a www.handspring.hu oldalt, ahol kellemes csalódásban volt részem: letölthető volt a PalmOS magyar változata, ettől sokkal "magyarabb" lett a kütyü. A hét végére sikerült összehozni egy egészen használható kis számítógépet.

Apróbb hibák

Mivel a Visor az olcsóbb palmtopok közé tartozik, néhány technikai megoldás nem sikerült egészen tökéletesen. A gép háttérvilágítása kétállapotú: vagy nem világít, ekkor világosnak kell a környezetnek lennie vagy világít, de akkor meg tök sötétnek, szürkületben a gép használhatatlan. Az elemes megoldás sem jó, mindenképpen akkumulátoros masinát kell venni. A képernyő védőlapja nem csúszkán mozog, hanem le kell akasztani, és a hátsó oldalra visszaakasztani. A számológépes megoldás jobban tetszett volna. A mellékelt bőrtok csak arra volt jó, hogy eldugja a palmot. Legalább egy fület tehettek volna rá, hogy övre lehessen akasztani. Van beépített hangszórója, de a beállított időpontokat jelző berregést nem hallottam, amikor a zsebemben volt a PDA.

És most ismét a pozitívumok: mint már említettem kicsi. Könnyen bővíthető. Minden Handspring gép tetején van egy csatlakozó, amibe bele lehet csúsztatni mindenféle hasznos dolgot, pl. modemet, GPS-t, mobiltelefont, e-book-ot és még sok minden mást. Ez a modulfelépítés az, amit mindenképp kiemelnék.

Tapasztalataimat összefoglalva elmondhatom, hogy hiányosságai ellenére is hasznos eszköz ez a kéziszámítógép. Az, aki nem akar százezer forint feletti összeget kéziszámítógépre költeni, de szüksége van a mobiltelefonnál sokszor intelligensebb hordozható eszközre, eseleg mobil Outlookra, jól dönt, ha a Visort választja.

A teszt teljes szövege a Prohardveren olvasható.