Gerzson
-3 °C
2 °C

Titkos üzenetek a tengeralattjárónak

2001.11.03. 19:04
Az időben eltolt, visszatérő jelek révén új korszak nyílhat a víz alatti kommunikáció történetében. A San Diego-i oceanográfiai intézet kutatói a New Scientist beszámolója szertint kifejlesztettek egy eljárást, melynek segítségével a vízfelszín alatt célzott és titkos információcserére nyílik lehetőség.
A time-reversal technológiát mostanáig az idegen tengeralattjárók helyzetének meghatározására használták. A jövőben ezzel az eljárással egy bizonyos helyszínnel titkosított információkat lehet váltani. Mindenekelőtt katonai intézmények, például az amerikai haditengerészet érdeklődik a tenger alatti kommunikáció ilyen formája iránt.

A jeltovábbításra legtöbbször egyszerű víz alatti mikrofonokat, úgynevezett hidrofonokat vesznek igénybe. "A hidrofonok hátránya, hogy a jel óhatatlanul minden irányba szóródik" - mondta a New Scientistnek Geoff Edelmann, a San Diego-i Scripps Institute of Oceanography munkatársa.

Víz alatt nehéz kommunikálni

A Kurszkhoz hasonló, Oscar osztályú tengeralattjáró kommunikációs terme
A jelek ezen kívül egymással és a környező víz alatti felületekkel is interferálnak. Ennek következtében eltorzult, részben alig érthető a továbbított információ. Ezen felül az átvitel nem különösebben stabil, és csak rövid szakaszokon vethető be.

A nagyobb távolságokon való kommunikációhoz a tengeralattjáróknak fel kell emelkedniük, vagy úszó antennát kell felbocsátaniuk. Ez viszont a titkos bevetéseken aligha lehetséges - hangsúlyozza Jeff Simmen, az airlingtoni tengerészeti kutatóközpont akusztikai adatátviteli szakértője.

Sikeres a teszt

Az akusztikus, időben késleltetett visszatérő jelek segítségével ez a probléma megoldhatónak látszik. Az olasz partoknál végzett első tesztek sikerrel jártak. Ennek során a parttól tíz kilométerre vételi állomásként egy 80 méteres kötelet bocsátottak alá, rajta 32 hidrofonnal.

A kötél felső végére egy bóját, az alsóra egy horgonyként funkcionáló betontömböt rögzítettek. A tesztüzenet (egy 'ping') egy partközeli hidrofonból érkezett, mely egy tengeralattjárót szimulált. A ping számos interferencia kíséretében elérte a célt, és a jelet a tengerben rögzített 32 hidrofon mindegyike felvette.

A rögzített adatokat feldolgozták, és visszaküldték a feladónak. Mivel a jelek a visszafelé is ugyanazt az utat járják be, a környezet is ugyanolyan hatással van rájuk. Edelmann ezt az effektust használta ki, és úgy változtatta meg a felvett jeleket, hogy adatátviteli kapcsolat jöhessen létre.

Egy egyszerű késleltetett jelből az eredeti pinget rekonstruálták, és digitális "1"-ként definiálták. Az inverz jelből lett a "0". Ez a rendszer jelenleg másodpercenként 1 kilobites adatátvitelre képes.

Lehallgathatatlan az üzenet

Ezzel első alkalommal sikerült kiépíteni a parti adó és egy meghatározott vevőkészülék közti egyszeri alkalomra szóló kapcsolatot. A jelet csakis a fogadó tudja értelmezni, a tenger minden más pontján az átvitt adatok csak értelmezhetetlen töredékek formájában jelennek meg - mondta Geoff Edelmann.

Ez az átviteli forma teljesen ellentétes a jelenlegi kommunikációs utakkal, hiszen út közben a jeleket nem lehet felfogni. Ezzel sikerült megteremteni a víz alatti modem kifejlesztésének alapjait.