A mobil neve Wanda

2003.03.21. 12:23
A Texas Instruments hétfőn New Orleansben bemutatta Wanda nevű új kéziszámítógép-tervét, amely a világon elsőként egyszerre tartalmazza a Bluetooth, a WiFi (802.11b) és a GSM technológiákat.

Nem szerették egymást

A Wanda kifejlesztése kilenc hónapig tartott, ugyanis komoly nehézséget okozott a különböző rádiós technológiák egybeépítése. Richard Kerslake, a Texas Instruments (TI) vezetéknélküli technológiákkal foglalkozó részleg vezetője úgy fogalmazott: a Bluetooth és a WiFi technológiák "egyszerűen nem szeretik egymást". A fejlesztők régóta tisztában voltak azzal, hogy a két rádiós technológia jelei interferenciát okoznak, a Wanda fejlesztői azonban megtalálták a megoldást, hogy egyetlen eszközbe építhessék azokat. "Sokkal kisebb dobozba raktuk a három rádiót, mint bárki más." - mondta Kerslake hétfőn a New Orleans-i Cellular Telecommunication and Internet Association (CTIA) konferencián.

Mindenkivel szót ért

Wireless Any-Network Digital Assistant, bármilyen drótnélküli hálózaton működő digitális asszisztens A Wanda (Wireless Any-Network Digital Assistant, bármilyen drótnélküli hálózaton működő digitális asszisztens) névre keresztelt kéziszámítógép-referenciaterv a Bluetooth, WiFi és GSM/GPRS kommunikációs chipjeire épül, és a Texas Instruments OMAP processzorát használja az alkalmazások futtatására.

A Texas Instruments a mobiltelefonok vezető chipgyártója, és ezt a dominanciát a tenyérgépek piacán is szeretné elérni. A vállalat körülbelül egy évvel ezelőtt jelent meg a PDA piacon, és már ennyi idő alatt is jelentős eredményeket ért el, többek között a Palm Tungsten gépekben megtalálható OMAP processzorokkal.

A CNN szerint néhány elemző komoly lehetőségeket lát a Wanda chipkészletben; szerintük sok gyártó fantáziáját megmozgatja majd az a lehetőség, hogy a vezetéknélküli WiFi kapcsolaton keresztüli internetezés közben GSM hálózaton és természetesen Bluetooth fejhallgatóval lehet majd telefonálni.

Wandát minden készülékbe!

A Wanda első mintapéldányai a következő hónapban fognak legördülni a gyártósorról, és az új chipkészletre épülő termékek már az év végén megjelenhetnek a piacon. A Texas Instruments szerint a Wanda jelentősen felgyorsíthatja a gyártók termékkibocsátását; a gyártóknak eddig különböző készülékeket kellett tervezniük a különböző funkciókra, most azonban bármely termékükben egyszerre nyújthatják azokat.

Néhány piacelemző úgy véli, hogy a Texas Instruments a bejelentéssel céltáblát rajzolt saját hátára, hiszen várható, hogy más chipgyártók, például a Palm készülékek terén piacvezető Motorola és a Pocket PC készülékek terén piacvezető Intel mindent követ megmozgat majd azért, hogy hamarosan egy hasonló termékkel tudjon előállni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön