Géza
-11 °C
-4 °C

Harci hálózatba kötnék a katonákat

2004.11.18. 10:30
Az amerikai katonákat összekapcsoló globális információs hálózat (Global Information Grid, GIG) első tesztüzeme hat éve kezdődött, írta a New York Times. A beszámoló szerint a rendszer mintegy 20 év múlva lesz teljes egészében bevethető. A költségekre a következő 10 évben 200 milliárd dollárt szánnak.
Az amerikai hadsereg berkeiben az internet olyan változatának fejlesztése zajlik, amely a harcoló csapatok között gyorsabb és biztonságosabb információcserét tesz lehetővé. Peter Teets, az amerikai védelmi tárca légierőért felelős helyettes államtitkára kongresszusi meghallgatásán kifejtette, hogy a GIG célja a bevetésen részt vevő valamennyi katona optimális informatív összekapcsolása.

Szavai szerint az amerikai parancsnokok a csatát a "jóisten szemszögéből" láthatnák, valós időben követve katonáik és az ellenség minden mozgását. Ez az égi internet lehetővé tenné a tengerészgyalogosok számára, hogy tetszőleges helyen, elhagyatott helyen, zuhogó esőben vagy csapatszállító jármű belsejében ülve kinyissák a noteszgépüket, és néhány másodperc alatt lekérjék a kémműholdak képét.

Kicsit drága

A háborús hálózat kiépítése a következő öt évben legkevesebb 24 milliárd dollárba kerül majd. Ez több, mint az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan projekt teljes költségvetése mai árfolyamon számolva. A hálózat titkosítással kiegészítése további 5 milliárd dollárt emészt fel.

Több százezer új rádiókészülék beszerzési ára szintén elérheti a 25 milliárd dollárt. A hírszerző, megfigyelési, felderítő és távközlési műholdak további tízmilliárdokkal toldják meg a számlát. A Pentagon számításai szerint a hálózat hardver és szoftverigénye illetve tíz éves működtetésének teljes költsége 200 milliárd dollárra rúghat.

A költségek ugyan meghökkentőek, de az amerikai vezetés lelkesen fogadta a projektet. Lehetséges, hogy ez a hálózat fogja alapjaiban átalakítani a haderőt, jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter.

Le kellene szállni a földre

A terveket ugyanakkor sokan kétkedéssel fogadják. Vint Cerf, az internet egyik atyja és egyúttal a Pentagon tanácsadója a harci hálózattal kapcsolatos kérdésekben, azt nyilatkozta, hogy a nagyratörő álmok megvalósítása komoly feladat lesz.

A hirtelen kelt lelkesedést a szakértő a csillagháborús védelmi tervekhez hasonlította, ahol kijózanodást okozott az elképzeléseket messze lemaradva követő technológiai háttér. Vint Cerf szerint semmi baj nincsen az ambiciózus tervekkel, viszont ezeket át kell szűrni a fizikai lehetőségek és a valóság szűrőjén.

Többet ér a páncél?

A Pentagon hagyományos stratégái eközben rámutatnak, hogy a bagdadi és a falludzsai utcai harcokban a tűzerő és a páncélzat többet ért, mint bármilyen üvegszálas kábel vagy vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat.

Viszont a szuperhálózat áthághatná a haderőnemek közötti hagyományos határokat. A hadsereg, a haditengerészet, a légierő és a tengerészgyalogság hagyományosan maga állítja össze a fegyverzetét. A közös hálózat pedig félresöpörné a régi beidegződéseket.

Alapvető fordulat lehet

Az ötlet támogatói, köztük Robert J. Stevens, a Lockheed Martin vezérigazgatója szerint a rendkívül biztonságos internetben összeolvadhatnak a katonai és hírszerzési műveletek. Mindez úgy alakíthatja át a 21. század hadtudományát, ahogy a nukleáris fegyverek a hidegháborút. Az újszerű hadászati elképzelések várhatóan alapvetően befolyásolni fogják a Pentagon következő 10-15 évre tervezett kiadásait.