Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Csak ígéret az új wifi háromszáz megabites sebessége

2008.07.06. 16:00
Megjelentek a boltok polcain az új 802.11n szabványt támogató wifis eszközök, amelyek több száz megabites letöltési sebességet ígérnek. Tesztünkben nem sikerült sebességrekordot felállítanunk, és kiderült, hogy nem érdemes megszabadulni a régi eszközöktől, ha azok jól működnek.

A városokat lefedő wifihálózatok kiépülésében reménykedő nördök biztosan sokat várnak az új 802.11n szabványtól, amely a leírások szerint átlagosan 74 megabit per másodperces adatátviteli sebességet tud, de akár 300 megabites sebességre is képes. Még fontosabb, hogy nagyjából hetven méter átmérőjű kört fed le, így kevesebb eszköz is elég lenne ahhoz, hogy minden utcasarkon legyen vezeték nélküli internet.

Sajnos a szabvány még nem készült el, de már kaphatóak olyan eszközök, amelyek betartják a szabvány tervezetében leírt műszaki paramétereket, ezért vágtunk bele a 802.11n-es kütyük tesztjébe. Linksys eszközöket szereztünk be, mert ilyenek már voltak kéznél: a ring egyik sarkában az ufóra hasonlító WRT160N router, a laptopba dugható WPC300N és az usb portra csatlakozó WUSB300N állt, a másik sarokban pedig a régebbi 802.11g szabványt használó eszközeink, a WRT54G router, a WET54G bridge, és egy kakukktojás, egy laptopba beépített Intel-csipes wifiadapter.

Két ház között a padlóra

A kütyük harca rövidebb volt egy átlagos bokszmérkőzésnél, a végeredmény viszont elég érdekes, a nehézsúlyú 802.11n ugyanis nem tudta kiütni a középsúlyú riválisát.

WPC300N - ha nem vigyázunk, elrepül

Nehezített pályával kezdtünk, a padlástérben elhelyezett routereknek két ház között kellett kapcsolatot biztosítaniuk. Az ablaküveg, a fenyőfa és a faszerkezetes fal olyan jó akadálynak bizonyult, hogy egyszer sem sikerült fél megabájtosnál nagyobb sebességet elérni. Amíg a régi WRT54G router és a laptop 420 kilobájt per másodperces kezdősebessége hamar 180 kilobájtra, azaz kevesebb mint a felére esett, addig a modernebb WRT160N és a kihajtható antennájú WUSB300N stabilan tartotta a nagyjából 300 kilobájt per másodperces sebességet. Ezen a teszten a laptopba dugható WPC300N és a WET54G is leszerepelt, nem tudtak stabil kapcsolatot felépíteni.

Nagyobb méretű fájlok, például zenék és videók másolásakor az új technológia valamivel jobban teljesített, mint a régi, de a nagy távolság miatt jelentősen megnőtt a várakozási idő, ezért a böngészés mindkét esetben élvezhetetlen volt. Emiatt gyanítjuk, hogy a vadonatúj N szabvány önmagában kevés ahhoz, hogy felgyorsuljon a városi wifi terjedése.

Alig lóg ki a laptopból

Belső hálózat

A második fordulóban mindegyik kütyü egy légtérbe került, igaz légvonalban most is két fal állt a routerek és a kliensek közé. Az áthidalt távolság körülbelül 6 méter volt. A feladat a spájzban elhelyezett médiaszerver és a nappaliban lévő laptop összekötése volt, hiszen a wifi nemcsak az internetelérés megosztására jó, sőt, a nagyobb sebesség legjobban akkor használható ki, ha egy eldugott számítógépről vagy médiaszerverről zenéket és filmeket sugározunk át a nappaliban lévő médialejátszóra.

WUSB300N - elfogja a jelet

Bár ebben az esetben sem sikerült megközelíteni a szabványok által beígért letöltési sebességeket, a különbség már érezhető volt. A WRT54G és a laptop közt 2,35 megabájtos adatátviteli sebességet ért el, és a laptop a routerre kötött hálózati merevlemezről gond nélkül betöltött egy DivX kódolású filmet. Lejátszás közben könnyedén lehet előre-hátra tekerni, egyszer sem akadozott a vétel. Ismét érezhető volt a WPC300N kisméretű antennájából adódó hátránya, a kütyü csak 2,64 megabájtos sebességet ért el, ezzel szemben a WRT160N és a WUSB300N 3,53 megabájtra is felpörgött. Az usb-s adapterrel egyszer 720p-s nagyfelbontású videót is sikerült lejátszanunk, de a kapcsolat instabil volt, és általában akadozott a kép. Az átvitel stabilizálható, ha a kütyük egy szobában vannak, néhány méter távolságra. A wifi segítségével a kábelektől lehet megszabadulni, ami lakberendezési szempontból előnyös.

Nem megváltó

Kinek érdemes 802.11n-es eszközöket vennie? Tesztünkből kiderült, hogy az új wifi nem old meg minden problémát, nagy távolság esetén nem érhető el jelentős javulás. Ilyen esetben inkább jobb antennát kell venni a régi eszközökhöz. A laptopokban biztosan nem kell sokat várni az új szabvány megjelenésére, és akinek feltétlenül új wifis eszközt kell vennie, nyugodtan válasszon N-es kütyüt, a modernebb technológiával jobban járhat. Különben is, ki akar régi technológiára költeni, amikor már az új is megfizethető?