Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a drótnélküli monitor

2002.11.19. 12:55
A nemrégiben piacra dobott tábla-PC után az e heti Las Vegas-i Comdex kiállításon a Microsoft egy újabb fejlesztését is bemutatja: a drótnélküli monitort.
A drótnélküli LCD-kijelzőkben egy Mira kódnév alatt fejlesztett Microsoft-szoftver fut, a Windows CE for Smart Displays, írta az ABCNews.com. Ennek révén a kijelzők vezeték nélkül is kommunikálni tudnak bármely Windows XP Professionalt futtató számítógéppel. A kapcsolat kétirányú, azaz a kijelző nem csak a megjelenítendő képeket képes fogadni, de érintőképernyőként is funkcionál, sőt gépeléshez meg tud jeleníteni egy virtuális billentyűzetet is.

Nem szabad összekeverni

Tábla PC
A monitorokban használt Wi-Fi szabvány 100-200 méteres körzetben képes adattovábbításra, így a hordozható kijelző segítségével a felhasználók otthon gyakorlatilag bárhol dolgozhatnak, nem kell a számítógép mellett üldögélniük. Sőt akár fűnyírás közben is elolvashatják emailjeiket, már akinek ehhez támadna kedve.

Megan Kidd, a Microsoft termékmenedzsere sietett leszögezni, hogy a tábla-PC-t és a drótnélküli monitort minden külső hasonlóságuk ellenére sem szabad összekeverni: az előző egy teljes értékű hordozható számítógép, míg az utóbbi inkább a monitor továbbfejlesztett változata, valójában csak az asztali PC felhasználási lehetőségeit bővíti.

Vannak előnyei

David Feldman, a Viewsonic monitorgyártó cég termékmenedzsere megjegyezte, hogy a különbségek ellenére a drótnélküli monitoroknak vannak előnyei a tábla-PC-kkel szemben is: elsősorban az áruk. A tábla-PC-k ára jelenleg 1995 dollárnál, a drótnélküli monitoroké 999 dollárnál kezdődik.

Tábla-PC
Emellett a felhasználóknak nem kell megküzdeniük a különböző hordozható és asztali gépek összekapcsolásának és a fájlok rendszervezésének problémáival, hiszen minden adatuk továbbra is a már meglévő gépükön marad. "Vannak előnyei annak, ha minden információnk egyetlen számítógépen tárolódik, viszont a drótnélküli képernyők segítségével a lakás számos pontjáról elérhetjük azt" - tette hozzá Feldman.

A Viewsonic két Airpanelnek elnevezett monitorja valószínűleg csak jövőre lesz elérhető, a 10 colos változat ára 999 dollár, a 15 colosé 1299 dollár lesz. Úgy tűnik, hogy a Fujitsu, a NEC, a Philips és a TriGem Computers is gyárt majd drótnélküli monitorokat, e nagy komputercégek a Comdexen ismertetik ezzel kapcsolatos hosszabb távú terveiket.