Valér
2 °C
8 °C

Továbbra is kigyulladnak az Xbox konzolok

2005.03.22. 15:22
Februárban a Microsoft több mint 14 millió Xbox játékkonzol áramkábelét hívta vissza biztonsági okokból, ugyanis kiderült, hogy bizonyos gyártmányok megégethetik a felhasználót vagy a bútorokat. Hardverszakértők azóta kiderítették, hogy az áramkábel egyetlen esetben sem volt közvetlenül hibás.

A Microsoft februári közleménye szerint tízezer áramkábelből legfeljebb egy lehet hibás, és csupán harminc bejelentés érkezett a vállalathoz kisebb sérülésekről vagy kárról (hét esetben égési sérülésekről, huszonhárom alkalommal pedig felszálló füstről, illetve más tárgyak és eszközök megrongálódásáról számoltak be az ügyfelek). Mégis megtették a megelőző lépést, a visszahívás az összes eladott Xbox háromnegyedét érintette. Európában a 2004. január 13. előtt, Európán kívül a 2003. október 23. előtt gyártott darabokat cserélték le.

Elkopott, eltört

A szakértők szerint a kábelkiolvadás és a tűzesetek a korai Xboxokban található kábelek kopásából és töredezéséből adódtak. A cserekábelt felszerelték egy kikapcsoló szerkezettel, amely bár csökkenti a ház kigyulladásának esélyét, de ha meghibásodik, használhatatlan, összeégett konzolt hagy maga után. A kábelt a hagyományos biztosítékokon is megtalálható megszakítógombbal látták el, amely megszünteti a gép áramellátását.

A Register egy Ryan nevű észak-kaliforniai szerelőre hivatkozik, aki szétszerelte a konzolt és megerősítette, hogy az áramkábelek elkoptak, és apró repedések találhatók rajtuk. Ez a probléma elsősorban az 1.0 és az 1.1 verziószámú kábelekre vonatkozik, de újabb modellekben is előfordulhat.

Mi a valódi hiba?

Az alkatrészek visszahívásának körülményei és okai meglehetősen homályosak, még az Xbox hivatalos oldaláról sem derül ki, hogy pontosan honnan ered a hiba. "A cserekábelt úgy alakítottuk ki, hogy megóvja fogyasztóinkat attól, hogy Xbox konzoljaik egy ritka elektromos hiba miatt tűzesetet okozzanak" - fogalmaznak. Azt viszont nem említik, hogy konkrétan a kábel lenne a hiba okozója.

Több százan írták alá azt a petíciót, amely követeli a Microsofttól, hogy hivatalosan közölje a probléma valódi okát.