Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Önmagát újrahasznosító papírt készít a Xerox

2006.11.27. 15:30
Eltűnő tintával és ötvenszer újranyomtatható papírlapokkal kísérletezik a Xerox, mert ezzel nagyon sokat spórolhatnánk, írja a New York Times.

Bár az irodák többsége elektronikus, azaz a cégek számítógépeken tárolnak minden fontos dokumentumot, még így is rettentően sok papírt elpazarolunk, derítette ki a Xerox Palo Alto kutatólaborjának egyik munkatársa, Brinda Dalal. Ő az utóbbi években azzal foglalkozott, hogy a cég kanadai részlegénél dolgozó vegyészekkel közösen újraírható papírt fejlesszen ki, írta a NY Times. Céljuk, hogy a fénymásolókból kikerülő nyomtatványokat akár végtelenszer újra lehessen hasznosítani.

Volt szöveg

Ritkán nyomtatjuk ki a számítógépeken tárolt dokumentumokat, a papírnak azonban igen fontos szerepe van az információk megjelenítésében, például amikor fontos adatokat kell megmutatni másoknak egy céges megbeszélésen, vagy amikor kávézás közben akarunk elolvasni néhány hosszabb emailt. Ezek a papírok azonban igen rövid életűek, Brinda Dalal kutatásai szerint egy átlagos irodai alkalmazott ezerkétszáz oldalt nyomtat ki havonta, és a nyomtatott lapok 21 százaléka már az előállítása napján a kukába kerül.

A három évvel ezelőtt elkezdett fejlesztési projekt célja egy olyan kiegészítő kifejlesztése, amellyel a Xerox nyomtatói újrahasznosítható dokumentumokat tudnak majd előállítani. Egy prototípus már elkészült, de a projekt még nagyon kísérleti stádiumban van. Eddig csupán annyit tudtak elérni, hogy egy különleges anyaggal bevont papírra világossárga tintával fel tudják festeni a dokumentumokat, igen kis felbontásban, és a szöveg 16 óra alatt eltűnik, tehát a reggeli míting lapjai másnap újra használhatóak. (Ha a papírt a másolóba helyezik, akkor gyorsabban eltűnik a szöveg.)

A kutatók azt állítják, hogy egyes papírokra ötvenszer is tudtak nyomtatni, és csak a papír minőségén múlik, hogy hányszor újrahasznosítható. Most azon dolgoznak a mérnökök, hogy szabályozni tudják a nyomatok élettartamát, illetve szeretnék javítani az eltűnő nyomatok minőségét.

Volt már

Nem csak a Xerox foglalkozik a papírok újrahasznosításával, a Ricoh például már az 1990-es években árult olyan rendszereket, amelyek újrahasznosítható nyomtatványokat készített. Ezt a terméket már nem forgalmazzák, írta a New York Times. A Xerox még nem döntött arról, hogy piacra dobja-e a technológiát. Még azt is el kell érniük, hogy az újrahasznosítható bevonatos papírok legfeljebb kétszer-háromszor legyenek drágábbak a hagyományos papírlapoknál.