A Yahoo illegális videojátékok forgalmazója?

2000.03.31. 00:29
Három, egymással amúgy keményen rivalizáló, számítógépes játékokat, pontosabban konzolokat gyártó cég most összefogott, és pert indított a Yahoo Inc. ellen. A Sega és a Nintendo amerikai leányvállalatai, valamint az Electronic Arts azzal vádolják a web-portált, hogy saját internetes árverési oldalán tudatosan segédkezik illegális és hamisított videojátékok eladásában.

A Sega Dreamcast konzolgép
Hamisított játékok a Yahoo!-nál?
A mostani per úttörő jellegű, hiszen először fordul elő, hogy egy elektronikus kereskedelmi forgalmazó ellen összefogva lépnek fel a konzolgyártók. A felperesek nem csupán a játékprogramok, hanem az úgynevezett "mod chipek" értékesítését is meg akarják gátolni.

A mod chipek olyan berendezések, amelyeket rászerelve a konzolra, lehetővé válik, hogy a felhasználók gépeiken - megkerülve a copyright-védelmi mechanizmusokat - bármilyen programot futtathassanak.

A CNN szerint csupán egy kedd esti gyors szörfözés alkalmával a Yahoo-aukciós oldalain mintegy hetven mod chip-típust lehetett kapni, néha játékokkal, sőt konzolokkal együtt.

A Yahoo egyelőre nem látta a perindítványt, ezért nincs abban a helyzetben, hogy kommentálja az ügyet - mondta a web-portál szóvivője.

Az Electronic Arts kommunikációs igazgatója, Jeff Brown viszont emlékeztetett arra is, hogy számos szinoníma létezik a mod chip kifejezésre. Így például aki a weben "backup copy", "compilation disk" és "never published" elnevezésekkel találkozik, az jó eséllyel bukkanhat olyan termékekre, amelyek illegálisnak minősülhetnek.

Brown nyilatkozata szerint a Yahoo részletesen kidolgozott szűrési technikával dolgozik, és rendszeresen vizsgálja a web-oldalakat. A konzolgyártók most azt szeretnék elérni, hogy a Yahoo ne csupán a profit érdekében, hanem a komputerkalózok ellenében is használja fel e technikai megoldásokat.

A konzolgyártók állítólag megpróbáltak megegyezni a Yahoo-val, de leveleikre, telefonhívásaikra egyáltalán nem reagált a web-portál. Tavaly decemberben aztán személyesen találkoztak a játékipar és a Yahoo vezetői, ám a portál egyáltalán "nem mutatott érdeklődést" a gyártók felvetései iránt, akik egyszerűen "elektronikus bolhapiacnak" minősítették perindítványukban a Yahoo aukciós oldalait.

A felperesek szerint a Yahoo anyagilag is érdekelt az internetes eladásokban, ezért jogilag is felelős azért, hogy illegális termékeket értékesítenek rajta keresztül. A Nintendo of America egyik igazgatója, Perrin Kaplan szerint a Yahoo az illegális videojátékok "legelvetemültebb forgalmazója". Kaplan a mostani pertől azt reméli, hogy mások figyelmét is felhívhatják a hamis termékek kereskedelmi problémáira, és arra, hogy a konzolgyártók nem fogják tovább tűrni az efféle tevékenységet.  • Tippek
  • Hírek