Emőke
-4 °C
9 °C

Britney Spears a mobilból

2006.01.05. 10:45
Nehéz jó zenemobilt gyártani, mert mindenki mást akar: a szolgáltatók és a lemezkiadók korlátozni, hogy drágábban eladhassák a zenéket, mint az interneten, a vásárlók meg szabadságot, hogy bármikor bármilyen zenét lejátszhassak, és szabadon másolhassak. A most bemutatott Motorola ROKR 2 nagyjából megfelel e követelményeknek.

Hosszú ideig azzal kábította a népet a Motorola, hogy az Apple Computerrel együttműködve igazi zenelejátszós mobilt dob piacra, és a fanatikus Apple-rajongók azonnal elkezdtek spekulálni, hogy biztosan olyan szép lesz, mint a RAZR, és olyan könnyen kezelhető, mint az iPod. Tévedtek. Az első Motorola ROKR (E1) csak fehér színű műanyag borításával és kábeleivel utalt arra, hogy az iPod rokona, és nem lehet GSM hálózaton zenét tölteni rá, csak számítógépről. Azt is bitang lassan. A régi modellnél ráadásul akármennyi szabad hely volt az 512 megabájtos memóriakártyán, száz számnál több nem ment fel rá.

Valószínűleg kirúgta vagy nagyon súlyosan megfenyítette a Motorola az első modell tervezőgárdáját, mert olyan készüléket tettek le az asztalra, amely mentes a korábbi hibáktól. Nincs beépített beépítettt iTunes az online zenevásárláshoz, van viszont iRadio, amellyel havi 7-10 dollárért 435 kereskedelmi rádiócsatornát érhetnek el a mobilozók. Mp3-as zenei gyűjteményüket már gyors usb 2.0 kapcsolaton tölthetik fel a mobil memóriájába, amely jelenleg két gigabájtig bővíthető rendes méretű SD kártyával, amely sokkal olcsóbb, mint az előző verzióban használt microSD. Fülhallgatót rendes 3.5 milliméteres jackdugóval vagy vezeték nélküli bluetooth technológiával lehet rákötni a mobilra.

Persze a Motorola ROKR 2 csak 2006 elején kerül az amerikai boltok polcaira, és valószínűleg Európában nem is dobják piacra, ezért kénytelenek vagyunk mást választani.

#alt#

Samsung D600

Nem is zenetelefon, hanem igazi hordozható szórakoztató-központ a Samsung D600. Egyrészt azért, mert kiváló zenelejátszó szoftvere van, másrészt meg azért, mert a gyártó a készülékhez ad egy RCA csatlakozófejekben végződő kábelt, amellyel a D600 erősítőre vagy hifire köthető, és így - ha elegendő zene van a memóriájában - simán végigvihető vele egy egészestés buli.

A mobil kiváló két megapixeles fényképeket és tűrhető minőségű videókat készít, és ezek a már említett kábel segítségével tévén is megnézhetők. A zenelejátszó egyetlen hibája, hogy nem tud a háttérben futni, és a mobil belső memóriája igen kicsiny, microSD kártyával azonban egy gigabájtra bővíthető. Kilencvenötezer forint kártyafüggetlenül.

#alt#

Sony Ericsson W800

Megérdemelten kapták meg a Sony Ericsson W550, W800 és W900 mobiljai a Walkman plecsnit, jelenleg ezek a legjobb zenelejátszós mobilok. A három készülékben közös, hogy van rajtuk egy spaciális lejátszóprogram, amely a "W" feliratú gombbal azonnal elérhető, külön gombokkal lehet irányítani a lejátszást, és a headset csatlakozója szabványos jackdugóban végződik, azaz bármilyen szokványos fül- és fejhallgató beledugható.

Egy duplajack kábellel meg ugyanúgy erősítőre lehet kötni, mint a D600-at. A W550 memóriája korlátozott, ezért zenére nem a legjobb, az 512 megabájtos memóriakártyával szállított W800 listaáron százezer forint, a nemrég megjelent W900 pedig 130 ezer forintért kapható.