Hogyan válasszuk ki a leggyorsabb sort a kasszánál?

2016.10.28. 07:02

Csak beugrunk a szupermarketbe néhány apróságért, azt hisszük, hogy tíz perc alatt végzünk is, de a kasszánál azzal szembesülünk, hogy mindenki most jött vásárolni, és sorba kell állni. Akárhányszor kiválasztunk egy sort az üzletekben, mindig az az érzésünk, hogy a másik sor sokkal gyorsabban mozog. Pár tanács segíthet kiválasztani a megfelelő sort, ahol a lehető leggyorsabban szabadulunk ki a boltból.

Álljunk olyan ember mögé, akinek tele van a kocsija. Ez elsőre furcsának tűnhet, de Dan Meyer matematikus szerint itt a legjobbak az esélyeink. Minden ember köszön, fizet és elpakol és elköszön. Kutatása szerint ez emberenként átlagosan 41 másodperc, míg egy tele kocsi esetében csak egyszer 41 másodperc.

Érdekes megállapítás, hogy mivel az emberek többsége jobbkezes, általában a jobb oldali sorokat választják. Érdemes így balra menni.

Tanulmányozzuk a pénztárost; ha túl sokat beszél és minden termékhez megjegyzést fűz, akkor válasszunk másik sort. Kivéve persze, ha épp senki nem áll ott, vagy beszélgetni támad kedvünk.

Érdemes megnézni a többi vásárló kosarát is: aki sok egyforma terméket vesz, annak az áruit gyorsabban leolvassák, mintha mindegyik termék különböző lenne. Két hatos pakk kétliteres ásványvíz sok helyet foglal, de két pillanat leolvasni az árát és még a kocsiból sem kell kivenni. De egy csoki, egy kifli, egy sajtkrém és egy ananász csak első blikkre tűnik kevesebbnek, valójában sokkal tovább tart a leolvasásuk.

Ha a sor úgy kígyózik, hogy a pénztáros nem látja a végét, akkor lassabban halad. Egyszerűen azért, mert a pénztárosnak nincs visszacsatolása, nem látja, mennyi embert kell még kiszolgálnia, erről a Washington Egyetemen készítettek tanulmányt (pdf).

A várakozás azonban úgyis fejben dől el. Egy kutatás szerint az emberek átlagosan 36 százalékkal becsülik túl azt az időt, amit sorban állással töltöttek. A vásárlók sokkal jobban aggódnak a sor hossza miatt, mint amiatt, hogy milyen gyorsan halad. Ha választaniuk kellene egy hosszú, de gyorsan mozgó sor és egy rövid sor között, a többség a rövidet választaná, még akkor is, ha ugyanannyit kellene várnia.

A várakozás akkor is rövidebbnek tűnik, ha közben elterelik a figyelmünket, például beszélgetünk vagy magazinokat olvasgatunk. Szóval a legegyszerűbb elfelejteni azt az érzést, hogy el vagyunk átkozva, amiért sorban kell állni.

Ötlete, vagy kérdése van?