Kapjon le egyben bármilyen albumot Facebookról!

2016.11.25. 07:03 Módosítva: 2016.11.25. 09:00

Ötlete, vagy kérdése van?

Próbált már képeket letölteni Facebookról? És sikerült? Jó, persze, egy-egy képet biztosan igen, na de egy egész albumot?

A Facebook valamiért nem szeretné ezt egyszerűvé tenni, pedig csak olyan képekről van szó, amelyeket egyesével simán enged elmenteni, és ha mondjuk egy buliról vagy nyaralásról készült képekről van szó, még ma is sokan szeretik az összeset elrakni maguknak, hogy ne kelljen mindig a barátok Facebook-oldalára mászkálni, ha újra átpörgetnék. (Pláne, hogy onnan bármikor le is törölheti a gazdája.)

Szerencsére van egyszerű megoldás erre is, például a DownAlbum nevű Chrome-kiterjesztés. Meg is mutatjuk, hogyan működik, és hogy biztosan senkinek a semmijét ne sértsük meg, az egyik Index-környéki Facebook-oldal, a Ma is tanultam valamit egyik albumát, az idővonalra feltöltött 283 képet használjuk ehhez.

Tehát:

  • Telepítse a kiterjesztést innen. Ha megvan, megjelenik a DownAlbum gombja a böngésző jobb felső sarkában.
  • Nyissa meg a letöltendő albumot Facebookon.
  • Nyomjon rá a gombra, az onnan lenyíló menüben pedig a Normal opcióra.
  • Egy felugró ablak megkérdezi, hogy a képaláírásokat is betöltse-e a kiterjesztés, nyugodtan mondja meg neki, hogy nem kell. Ezután a DownAlbum munkához lát, és végül megnyit egy új lapot a képekkel.
  • Mentse el ezt a megnyíló oldalt! Ahogy ez az oldal tetején is olvasható, ezt a legegyszerűbben a Ctrl+S billentyűkombinációval teheti meg. (De ha az ilyen ördöngösségekben nem bízik, az ablak jobb felső sarka alatt, a három egymás alatti pontra kattintva megnyílik a böngésző menüje, itt a További eszközök > Oldal mentése másként... útvonalat végigkattintgatva ugyanoda juthat el.)
  • Az utolsó teendő, hogy a megnyíló mentési ablakban ki kell választani a Fájl típusa legördülő menüből a Weboldal -- teljes lehetőséget, mert éppen azt szeretnénk, hogy mindent lementsen az oldalról a böngésző.

A mentés helyén lesz egy html fájl (ezzel nyitható meg a mentett oldal, de erre itt most nincs szükség), és egy ugyanolyan nevű mappa, amelybe az oldal minden más eleme kerül – na itt találja meg az elmenteni kívánt képeket, szépen sorban.

Na de miért kell ehhez külön szolgáltatás?

Nagyszerű kérdés, hiszen a Facebook akár be is építhetné, hogy pár kattintással letöltsünk egy-egy albumot. De nem teszi.

Na jó, de akkor is egyszerűbb simán elmenteni a Facebook-album oldalát, nem?

Nem. Ugyanezt látszólag manuálisan is meg lehetne csinálni, de ez több szempontból se szerencsés:

  • A mentés előtt addig kellene görgetni az oldal aljára, amíg az album minden képe be nem töltődik.
  • A letöltött mappában az album fotói mellett lenne még egy egész halom más fájl is, ezeket kézzel kellene kigyomlálni.
  • És még ha mindez megvan, a letöltött képek akkor se teljes méretűek lennének, csak az oldalon is látott, kisebb előnézetek.

A DownAllkiterjesztés – ahogy egy sor másik, hasonló elven működő társa is – betölti az összes kép teljes méretű változatát, és minden mástól megtisztítja őket. Na jó, kettő darab töltelékfájl így is bekerült a 283 fényképünk mellé, de ezzel azért már meg lehet birkózni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ötlete, vagy kérdése van?