Adventi apptár: Fing, a wifi jóbarátja

2016.12.06. 06:56
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

A cím nem egy buta vicc, hanem a Fing egy app neve – és jó eszköz ahhoz, hogy a szeretteinek egy kis digitális törődést is tudjon adni az ünnepek alatt. A következő néhány app abban segít, hogy könnyebben be tudja állítani a meglátogatott rokonok wifijét, otthoni hálózatát. Az egyik legjobb hálózati appot pedig tényleg úgy hívják, ahogy ( Android, iOS). 

A Domotz által kifejlesztett appban, miután a telefonunkkal felcsatlakoztunk a helyi wifire, megnézhetjük többek között

  • a hálózaton lévő laptopok, okostelefonok és más eszközök IP-címét,
  • az eszközök nevét és típusát,
  • a nyitott portokat.

A Fing többek közt akkora hasznos, ha elfelejtettük a router, a hálózati nyomtató, a biztonsági kamera vagy egy másik, belső hálózatra csatlakozó számítógép hálózati elérhetőségét, és szeretnénk belépni az adminisztrációs felületére. LAN-partikon is jól jön, ha meg kell találni a másik gép IP-címét.

A wifi router ideális helyét a Wifi Analyzer (Android) nevű alkalmazással találhatjuk meg. Először rá kell csatlakozni a helyi wifire, utána bekapcsolni az appot, és miközben végigjárjuk a lakást, folyamatosan látjuk az app felületén a rádiójel erejének változását.

Minél nagyobb a csillapítás a falak és a bútorok leárnyékoló hatása miatt, annál gyengébb a jel, és ez összefügg az internetezés élményével.

Jó esetben -60 dBm vagy kevesebb a csillapítás mértéke, rossz esetben -80 és -90 dBm közötti értékeket kapunk, és ennél már igencsak akadozhat a hozzáférés, és érdemes elgondolkodni a routert és/vagy a számítógép áthelyezésén, hogy közelebb legyenek egymáshoz. A beállításhoz türelem kell, sokféle lehetőséget érdemes végigpróbálni, hogy mindegyik eszköznek megtaláljuk a legjobb helyet.

Adventi apptárunk egyészen december 24-éig folytatódik napi egy poszttal, és a lenti felületről érheti el mindig a korábbi cikkeket. Kellemes ünnepi készülődést!

ADVENTI APPTÁR
Ötlete, vagy kérdése van?