Adventi apptár: Zsebfestmények mobillal

2016.12.11. 08:08

Ötlete, vagy kérdése van?

Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

Nyáron jelent meg az Instagram legnagyobb kihívója, a fényképeinket virtuális festményekké varázsoló Prisma (Android, iOS). Ebben nemcsak a fényekkel és a színekkel tudunk játszani, mint az Instagramon, a Prisma ugyanis mélytanuló algoritmusokkal elemzi a fotónk felépítését, és ezt figyelembe véve illeszti rá a különböző művészeti stílusoknak megfelelő szűrőket.

A Prisma mesterséges intelligenciája olyan számítási teljesítményt igényel, hogy eleinte nem is merték az algoritmusokat a felhasználó telefonján futtatni, minden módosításhoz aktív netkapcsolatra volt szükség. Most már több szűrő fut offline módban is.

Persze nem mindegyik képpel működik jól mindegyik stílus. Bizonyos szűrőknél az a legjobb, ha a lefotózott személyt egyszínű háttér veszi körbe. Ha eleve az a célunk, hogy egy fotót festményesítsünk, akkor ennek megfelelően kell komponálni a fényképet.     

Mostanra megjelentek azok a cégek is, akik a mobilon létrehozott 1080×1080 pixeles képeket - némi utómunkát követően - akár vászonra is ki tudják nyomtatni, hogy a digitális festmények jobban hasonlítsanak a kézzel készült remekművekre.

Adventi apptárunk egészen december 24-éig folytatódik napi egy poszttal, és a lenti felületről érheti el mindig a korábbi cikkeket. Kellemes ünnepi készülődést!

ADVENTI APPTÁR
Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ötlete, vagy kérdése van?