Hogyan érjük el, hogy ne kelljen karácsonykor a rokonok pécéit takarítani?

2016.12.14. 07:03
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.
Vírusok, gyenge jelszavak, megállíthatatlan kamuhír-cunami a Facebookon, fölösleges appok és bővítmények

– ilyesmivel is várnak minket a szeretett rokonok karácsonykor, nem csak bejglivel. Az együtt töltött idő jól kihasználható, hogy rendbe tegyük a számítógépeket, de valljuk be őszintén, ez senkinek sem hiányzik. Éppen ezért először azt mutatjuk meg, hogyan lehet elkerülni a karácsonyi kockulást.

Egy ideje használjuk a TeamViewer nevű távfelügyeleti szoftvert, amivel be tudunk jelentkezni egy távoli gépre, és ideiglenesen átvehetjük az irányítását. Ha bármit is telepít karácsonykor, ez a szoftver mindenképpen legyen köztük.

A mobilunkról vagy a saját számítógépünkről elvégezhetjük a legfontosabb karbantartási munkákat, az év bármely napján, így felszabadultabbak lesznek az ünnepi látogatások. Személyes célokra ingyenes (Android, iOS, Windows), vállalatoknak fizetős.

A regisztrációt és a beállítást érdemes a helyszínen elintézni, és jobban járunk, ha még ott kipróbáljuk, tényleg működik-e. Ezt követően a saját alkalmazásunkban mindig látjuk az aktív, távolról elérhető gépeket. Persze csak akkor, ha rajta vannak az interneten.

Érdemes a másik gépen is megadni a fiókunk adatait, hogy a támogatni kívánt eszközre pár gombnyomással csatlakozni tudjunk, amikor telefonon segélyhívást kapunk, hogy valami nem működik. Kivéve, ha az internet nem működik a másik gépen – a TeamViewer se tud csodákat művelni, ha nincs netes kapcsolat.

Ha megvan a TeamViewer, akkor rendszeresen érdemes elvégezni az alábbiakat. Csak abba vágjunk bele, amihez értünk valamennyit, és egészen biztosan végig is tudjuk csinálni, sikerrel. Nincs rosszabb, mint távolról tönkretenni egy rokon számítógépét. 

 • Futtassunk le a vírusirtóval egy teljes ellenőrzést (ha nincs, akkor telepíteni egyet).
 • Ha van vírusirtó, akkor bizonyosodjunk meg arról, hogy csak egy van telepítve. Láttunk már szörnyűségeket, és két vírusirtó nagyon össze tud akadni.
 • Futtassuk le a Lemezkarbantartót (Windows gomb, Lemezkarbantartó név beírása). Ez egy ideig elvacakol a rendszer vizsgálatával. Érdemes rányomni a Rendszerfájlok törlése feliratú gombra, mert ott találjuk meg a frissítések naplófájljait, az ideiglenes Windows-telepítési fájlokat, a korábbi Windows-verzió fájljait, amelyek rengeteg helyet elfoglalhatnak a merevlemezen.
 • Frissítsük a Windowst!
 • Frissítsük az Adobe Flasht!
 • Szabaduljunk meg a fölösleges bővítményektől a böngészőkben, és rakjunk fel hasznosakat. Csak óvatosan, nehogy valami fontosat töröljünk!
  Lastpass - jelszavak mentése és szinkronizálása (mobilra is van app)
  Pocket - weboldalak lementése offline olvasásra
  Chrome Remote Desktop - hasonló a TeamViewerhez. Lassabb, kevesebbet tud.
  Evernote vagy OneNote - linkeket és kijelölt szövegeket menthetünk a kedvenc jegyzetalkalmatásunkba
  Pushbullet - az androidos mobilra is kell telepíteni, és be kell jelentkezni Google vagy Facebook fiókkal, hogy megkapjuk az értesítéseket a számítógépre
 • Kapcsoljuk ki az idegesítő hirdetéseket (részletek ebben a Helpdeszka cikkben)
 • Essünk neki a Facebookon az adatvédelmi beállításoknak. A legfontosabb az appok kezelése, ahonnan kitörölhetjük azokat, amelyek már nem kellenek. Az alábbiakban csak a gyorsbeállítást mutatjuk meg, de érdemes a beállításoknál a biztonság alatt  lépésről lépésre végigmenni mindenen.
 • Attól függően kell ki- vagy bekapcsolni a Windows automatikus frissítését, hogy mennyire pro júzeré a gép. Van, akit éppen az automatikus frissítés hoz zavarba, és/vagy nem foglalkoznak azzal, hogy a telepíteni próbál valamit kikapcsolás után, és simán lekapcsolják a gépet.
 • Érdemes feltelepíteni néhány ingyenes alapprogramot, például a VLC videolejátszót vagy a klasszikus Médialejátszót, a Gimp képszerkesztőt, egy Paint.NET képszerkesztőt.

Sajnos elég kevesen mondhatják el magukról, hogy profi szinten értenek a számítógépekhez és más kütyükhöz. Az OECD nemrég 33 ország több mint kétszázezer lakosának az ismeretei mérte fel, és világátlagban csak 5 százalék tartozik a legjobb 3-as szintbe.

Még a lefejlettebb országokban is, ahol sokkal hamarabb volt sokkal több pénzük az embereknek, hogy számítógépet vegyenek maguknak, a társadalom több mint egynegyedének szörnyű és/vagy katasztrofális a tudása. 

Adventi apptárunk egészen december 24-éig folytatódik napi egy poszttal, és a lenti felületről érheti el mindig a korábbi cikkeket. Kellemes ünnepi készülődést!

ADVENTI APPTÁR
Ötlete, vagy kérdése van?