A leghasznosabb Netflix-trükkök bejglikómához

2016.12.27. 18:33

Karácsony környékén mindenkinek több ideje van filmeket nézni, a Netflix forgalma is megnövekszik ilyenkor. A több ezer film közül azonban nem könnyű kiválasztani, mi legyen az esti program. Olyan ez, mintha minden nap elmennénk a világ legnagyobb videótékájába, és próbálnánk eligazodni a rengeteg jobbnál jobb film között.

Szerencsére van néhány trükk, amely segít a választásban, amelyekkel jobbá tehetjük az élményt. A Mentalfloss gyűjtötte össze ezeket, persze főleg az amerikai nézők számára, de néhány trükk itthon is működik.

A filmek egy részéről már olvastunk ezt-azt, van aminek az előzetesét is láttuk, de lássuk be, a Netflixen bizony többségben vannak, amelyekről még a felkészültebb felhasználók sem hallottak soha semmit.

Ennek a problémának a megoldásában segít például az Enhancement Suite, ami a böngésző kiterjesztése, Chrome-ban például egy kattintással lehet telepíteni. Innentől kezdve a filmek mellett megjelennek az IMDB-n és a Rotten Tomatoeson kapott értékelések. Úgy kell használni, hogy a film fölé visszük az egeret (nem kattintunk) és várunk. A Forest Gumpnál például egyből megtudjuk, hogy az IMDB-n 8,8-as az átlagos értékelése, a Rotten Tomatoes kritikusai 72, a felhasználók 95 pontot adtak rá. Még a filmek előzeteseit is megnézhetjük ezzel a kiegészítéssel anélkül, hogy erre külön rá kellene keresni.

nf1

Ha ezzel a segítséggel sem tudunk filmet választani, bízhatjuk magunkat a vakszerencsére. Flix Roulette-nek hívják azt a kiegészítést, ami véletlenszerűen dob egy filmet gombnyomásra. Persze nem teljesen véletlenszerűen, ennél kifinomultabban működik. Választhatunk például rendezőt, színészt, akinek a filmjei közül választhat a program, de keresőszót is megadhatunk. A jó ebben, hogy külön linken működik, nem kell semmit telepíteni. A kidobott filmet aztán vagy elindítjuk Netflixen egy gombnyomással, vagy megpörgetjük megint a kereket. 

Amikor egy évvel ezelőtt itthon is megjelent a Netflix, sokat írtunk arról, hogy a filmkínálat nem mindegyik országban ugyanaz. Ez a különböző forgalmazási jogokkal magyarázható, de a felhasználókat ez nem érdekli. Nekik az a fontos, hogy minél több cím közül választhassanak - erre valók azok a kiegészítők, amelyekkel áthidalhatóak az országkódok. Vannak köztük ingyenesek, például a Smatflix és fizetősek, mint a Media Hint. Persze nem teljesen kockázat nélküliek ezek az unblockerek, a szürke zónában járunk az ilyen programokkal, úgyhogy mindenki csak saját felelősségre használja őket.

Ha már sikerült kiválasztani a filmet, nem mindegy, milyen minőségben nézzük azt. A tapasztalat azt mutatja (és ezt jelentések is alátámasztják), hogy sokkal jobb a streamelés minősége azokban az órákban, amikor kevesebben néznek Netflixet. Így a szakértők azt ajánlják, hogy ne az esti csúcsidőszakban nézzünk filmet. Persze ez Magyarországon még nem okozhat problémát, hiszen itthon arányaiban és számszerűen is sokkal kevesebben netflixeznek, mint az Egyesült Államokban.

Ami azonban itthon is felmerülhet, mint probléma, az a bufferelés. Nincs is annál idegesítőbb, mint amikor a legizgalmasabb résznél a képernyő feketére vált és megjelenik a kis bufferelő karika százalékokkal a közepén. Olyankor jön elő ez, amikor rossz az internetkapcsolat, nem elég erős a wifi. Böngészőben van erre egy trükk (tévén sajnos nincs mit tenni ez ellen), Chrome-ban Ctrl+Shift+Alt+S megnyomásával előhozhatunk egy rejtett menüt. Egy szürke ablak ugrik fel a képernyő közepén, ezen állítgathatjuk a videó és az audió bitrate-jét, azzal a minőségét, és az adatforgalmat, amit generál.

A videók minőségét amúgy magunk is beállíthatjuk, ezen az oldalon kiválaszthatjuk, hogy milyen felbontásban streamelje a tartalmat. Segítségként ott a felhasznált adatmennyiség is, a legjobb minőségben például három gigabájtot tölt le óránként. Ezzel érdemes vigyázni, ha mobilnetet használunk filmnézéshez. Szerencsére ezt akár minden film előtt átállíthatjuk. 

Ötlete, vagy kérdése van?