Kizárta a Facebook egy oldalról, és a lokalizált verzióra kényszeríti?

2017.02.23. 11:42

A Facebook egy ideje megengedi a nagy világmárkák oldalainak, hogy a követőiket ip-cím alapján az adott országra lokalizált oldalakra terelje át. Ha például Magyarországról meg akarja az ember nézni a Star Wars Facebook-oldalát, automatikusan a magyar Star Wars oldalt kapja meg. Márpedig egy lokalizált oldalon nem feltétlenül ugyanaz a tartalom, és garantáltan nem ugyanaz a közösség - ami rögtön fel is veti a kérdést, hogy hé, miért vagyok én kizárva az eredeti oldalról, miért nem nézhetem meg azt, ha épp úgy tartja úri jó kedvem?

Nyugi, van megoldás, rögtön kettő is.

Először is ki lehet úgy cselezni a Facebook átirányítását, hogy a böngészőben az URL mögé beírja a "?brand_redir=DISABLE" kódot. A starwarsos példánál maradva, a

  • www.facebook.com/StarWars

címről a rendszer kíméletlenül átdob a

  • https://www.facebook.com/StarWarsHU

címre, de a

  • www.facebook.com/StarWars?brand_redir=DISABLE

URL használatával immúnisak leszünk az átirányításra, és megkapjuk az eredeti oldalt.

A másik megoldás ennél sokkal kényelmesebb, de sokkal kevésbé menő: az oldalak tetején, a Like - Follow - Share gombsor mellett kinyithatunk egy menüt, aminek a legalján megtaláljuk a régióváltás opcióját. Ott ni:

helpdeszka.png

Itt bármelyik lokalizált változatot beállíthatjuk alapértelmezettnek, ha esetleg mindig is kíváncsi volt rá, milyen a Coca-Cola Burkina Faso-i hivatalos oldala, többé ez sem marad titokban ön előtt.

Ötlete, vagy kérdése van?